A şasea zi de război pentru vecinii ucraineni şi a cincea zi în care conducerea şi voluntarii Asociaţiei „Grup Civic” Botoşani, condusă de Daniel Câşlariu, sunt alături de ei. Voluntarii depun o muncă greu de imaginat. Este foarte frig şi numărul cetăţenilor ucraineni care intră în ţară pe la Stânca Costeşti este foarte mare.
Zi și noapte, voluntarii asociaţiei sunt alături de cei care fug din calea războiului şi îi întâmpină cu pachete cu mâncare caldă, cartele, pături, lucruri pentru igienă, pampers pentru ca sunt mulți copii. Într-un extraordinar efort colectiv, fraţii din Ucraina sunt ajutaţi, pe cât este omeneşte posibil să se simtă în siguranţă.
„Este datoria noastră să-i ajutăm”
De la începutul acestei săptămâni, membrii Asociaţiei „Grup Civic” sunt în Vama Stânca – Costeşti. „Este de datoria noastră, a Asociației Grup Civic Botosani, să-i ajutăm pe refugiații care trec vama storşi de putere. Vin foarte multe autocare, pentru că şi cei din Moldova sunt solidari și aduc cu autobuzele pe cei din Ucraina, direct la noi în vamă, acolo unde noi îi așteptam cu pachete cu toate cele necesare, măcar pentru moment”, a anunţat Daniel Câşlariu.
Pentru a se dona strict produsele de care este nevoie, Daniel Câşlariu le-a transmis celor care vor să vină în sprijinul cetăţenilor ucraineni să-l contacteze la telefoanele 0759.362.916 sau 0751.808923.
„Nu îmi doresc să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în celelalte vămi. Nu ne dorim să risipim alimentele, de aceea vă rog să mă sunaţi înainte să donaţi lucruri. În următoarele zile, Asociația <Grup Civic> Botoşani va sta doar la Vama Stânca Costești, pentru ca acolo fluxul este de cinci ori mai mare. Avem mare nevoie de voluntari, în special pe timp de noapte, pentru că suntem obligați sa rămânem acolo non-stop. De asemenea, avem nevoie și de un voluntar translator”, a mai transmis Daniel Câşlariu.
Este nevoie de fructe, dulciuri, medicamente
Potrivit acestuia, în depozitul asociaţiei există suficientă apă, existând şi promisiunea din partea unui distribuitor care s-a angajat să asigure apa şi în perioada următoare. „Ne trebuie fructe, mere, portocale, banane, am mai avea nevoie de dulciuri. Pături pentru moment avem, pampers avem pentru că avem la Stânca – Costeşti corturi şi au venit cei de la Iaşi şi ne-au donat. Ţin să le mulţumesc tuturor celor care nu au rămas indiferenţi la suferinţa fraţilor noştri”, a mai spus Daniel Câşlariu.
Totodată, este nevoie şi de medicamente, respectiv Antibiotice (suspensie – copii, comprimate – adulţi). Antipiretice (copii, adulţi), antihistaminice, antialgice (copii, adulţi), antidolorice, antispastice (copii, adulţi), antimimetice (copii, adulţi), antitusive, hipertensive, diuretice, antidiareice, rehidratare. În vamă sunt doi medici voluntari şi încă un medic veterinar ce are grijă de animalele de companie cu care vin unele familii.
Numărul celor care vor intra în ţară pe la Stânca va fi din ce în ce mai mare
În zilele următoare, potrivit informaţiilor primite de Daniel Câşlariu, numărul celor care vor intra în ţară va fi cu mult mai mare. Practic, pe partea moldoveană coada de maşini este foarte mare, în coloană fiind şi autocare. Astăzi, din estimări, au intrat prin Vama Stânca aproximativ 1500 de persoane. După ce intră în ţară şi primesc de la voluntari cele necesare, refugiaţilor li se oferă transport în diferite locaţii, pentru cazare, în Iaşi, Botoşani, Manoleasa, Mihălăşeni, Truşeşti, Ştefăneşti etc. „Ei stau acolo cât vor. Le oferim şi transport internaţional pentru că mulţi pleacă spre Cehia, Franţa, Polonia. Aproximativ 10% dintre refugiaţi rămân în Botoşani”, a explicat Daniel Câşlariu.
Cei care doresc să doneze bani, cu mesajul „Ucraina” au la dispoziţie conturile Asociaţiei „Grup Civic” Botoşani:
RO03BTRLRONCRT0530156401 (lei).
RO50BTRLEURCRT0530156401 (euro)
RO08BTRLGBPCRT0530156401 (lire sterline)
Codul Swift BTRLRO22.