O botoşăneancă ce locuieşte în cartierul Tulbureni a fost somată să-şi demoleze garajul, deoarece această construcţie a fost ridicată fără autorizaţie şi ocupă şi o porţiune din domeniul public. Asta după ce alţi botoşăneni care locuiesc în zonă le-au reproşat edililor că nu iau măsurile care se impun.
Despre această construcţie se vorbeşte în primărie din vara anului trecut, însă lucrurile s-au precipitat după ce, în ianuarie 2022, proprietara a demarat procedurile pentru intrarea în legalitate. Ea a solicitat Certificat de urbanism pentru construire garaj şi concesiune teren (circa opt metri pătraţi). De la primărie i s-a răspuns că, în conformitatea cu prevederile Regulamentului local de urbanism, suprafaţa de teren aflată în proprietatea municipiului Botoşani are destinaţia de zonă de protecţie a căilor de comunicaţie rutieră, zonă pentru dezvoltarea reţelei edilitare, zonă destinată modernizării cu trotuare sau plantaţii de aliniament. În aceste condiţii, pe 11 februarie 2022, proprietara garajului a fost somată ca în 30 de zile să demoleze construcţia. În caz contrar, garajul va fi demolat de echipe ale primăriei, iar cheltuielile vor fi suportate tot de proprietară.
Reguli care trebuie respectate de cei care intenţionează să construiască o casă sau orice altă construcţie
Viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Poliţiei Locale, a declarat că orice persoană fizică sau juridică ce intenţionează să construiască un imobil, o anexă, un garaj sau să realizeze branşamente la reţelele de utilităţi publice, indiferent dacă lucrările vor fi făcute pe terenul proprietate privată sau pe domeniul public, trebuie să contacteze mai întâi un proiectant autorizat în domeniu şi să se prezinte la Serviciul urbanism, în vederea obţinerii certificatului de urbanism. „Prin acest document solicitantul este informat ce avize, acorduri, documente de concesiune teren sau alte documente, pe lângă proiectul tehnic, trebuie obţinute şi depuse ulterior la acelaşi Serviciu urbanism, în vederea obţinerii Autorizaţiei de construire. Cred că orice firmă de construcţii autorizată execută lucrările doar după obţinerea tuturor autorizaţiilor reglementate, inclusiv a avizului pentru ocupare a domeniului public”, a precizat viceprimarul.
Liviu Toma a arătat că unii botoşăneni preferă să facă lucrări în regie proprie, iar atunci când se prezintă la primărie, în vederea intrării în legalitate, se constată că nu toate lucrările finalizate îndeplinesc şi condiţiile pentru a fi obţinute autorizaţiile de construire. „În astfel de situaţii, proprietarii sunt somaţi ca în termen de 30 de zile să demareze procedura de desfiinţare a construcţiei. Cu alte cuvinte, sunt nevoiţi să demoleze parţial sau total respectiva construcţie”, a explicat Liviu Toma.
După expirarea celor 30 de zile, dacă nu se dezafectează construcţia în cauză, Primăria Botoşani, prin structurile de specialitate, ia măsurile care se impun conform legilor în vigoare, iar toate cheltuielile făcute cu demolarea sunt suportate integral de către proprietar.