Numărul refugiaților din Ucraina care trec prin punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul județului Botoșani continuă să fie ridicat. Astăzi, în decursul a 12 ore, prin cele două puncte vamale au trecut 2.181 de persoane, cele mai multe prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) de la Rădăuți Prut. Astfel, potrivit unei informări transmise de Instituția Prefectului, pe aici au trecut, în intervalul orar 8 – 20, un număr de 1.316 persoane, dintre care 104 au rămas în Botoșani, 212 s-au îndreptat spre alte localități din România, iar 1.000 au susținut că sunt în tranzit. În același interval de timp, prin PTF Stânca au intrat în România 865 persoane, dintre care 18 au susținut că rămân în țară, dar în alte localități, celelalte 847 de persoane susținând că sunt doar în tranzit.
Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, s-a deplasat și astăzi în zona punctelor vamale Rădăuți-Prut și Stânca, puncte de intrare în România a cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului. Potrivit unui comunicat de presă emis de Instituția Prefectului, vizitele au avut scopul de a verifica desfășurarea în bune condiții a activităților, realizarea unei bune colaborări între toate instituțiile responsabile de gestionarea situației.
Tot în cursul zilei de astăzi, pe lângă corturile montate în cursul zilei de sâmbătă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, au fost instalate, în fiecare punct vamal, câte 5 corturi ale Societății Naționale de Cruce Roșie România. Totodată, începând de astăzi, în PTF Rădăuți-Prut și Stânca există, pe lângă echipajele mobile de Ambulanță-SMURD cu paramedici, câte o echipă medicală formată din doctor și asistent, care vor asigura permanența 24 din 24 de ore.
În vederea fluidizării modului de gestionare a afluxului de persoane refugiate din Ucraina au fost reorganizate și dispozitivele de ordine și siguranță publică din zona punctelor de frontieră. În fiecare punct vamal se află un punct de comandă mobil asigurat de ISU Botoșani, asistență medicală, asistență socială, puncte de distribuție alimente și apă, puncte de triere și translator. În schimb, accesul persoanelor neautorizate a fost interzis în zona de control, ordinea publică fiind asigurată de echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi Județean. În acest sens, voluntarilor li s-a pus la dispoziție o suprafață în imediata apropiere a punctelor de trecere a frontierei, astfel încât traficul să nu fie afectat, iar activitatea voluntarilor să nu fie stânjenită de mașinile care trec prin punct. Astfel, în PTF Rădăuți Prut voluntarii și cei care acordă sprijin refugiaților au fost grupați chiar imediat după ieșirea din zona de control, iar în PTF Stânca li s-a asigurat un spațiu din imediata vecinătate a barierei civile.
De asemenea, au fost verificate și spațiile care să permită cazarea persoanelor care au nevoie de sprijin pe un termen mai lung, din localitățile Hudești, Darabani, Păltiniș, Ștefănești, Trușești și Asociația ”Pentru Tine” Botoșani. Totodată, în cursul zilei de astăzi, subprefecții județului, Paula Elena Cojocaru-Berențan și Tiberiu Manolache, au vizitat spațiile de cazare din localitățile Lozna, Șendriceni, Hudești, Concești, Dorohoi, Darabani, Păltiniș și Trușești. În prima parte a zilei, cei doi subprefecți au fost prezenți în punctele vamale de la Rădăuți-Prut și Stânca-Costești, pentru a se asigura de bunul mers al lucrurilor.