miercuri, octombrie 30, 2024
AcasăLocal BTPrieteni cu Eminescu: Teodor V. Ștefanelli

Prieteni cu Eminescu: Teodor V. Ștefanelli

Pe 2 decembrie 1872, T.V. Ștefaniu se adresa redactorului Convorbirilor Literare:

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Domnule Redactor!

Alăturat mi-am luat libertatea să Vă trimit o poesie: mică, pe care am tradusʼo din limba germană.

Dacă credeţi, cumcă corespunde bunului gust, pe care-l propagă «Convorbirile», ve-ţi publica-o în stimabilul D-Voastre ziar, earʼde nu, ve-ţi arde-o.

Am tradusʼo din simpla causă, ca să se cunoască și părerea unui străin asupra acestui obiect istoric, despre care vorbeşte atâta de mult și istoria noastră naţională.

Poetul german a subscris această poesie numai cu inițialele sale, de aceea nu lʼam numit aici. 

De ve-ţi respinge-o, Vă rog să răspunde-ţi prin corespundinţa Convorbirilor sub numele: Teodor Viena. Primiţi cu această ocasiune asigurarea deosebitei mele stime şi consideraţiuni”.

Redactorul „Convorbirilor”, Iacob Negruzzi, îi solicita originalul poeziei în limba germană, pe care T.V. Ștefaniu îl va trimite, tot din Viena, peste câteva luni, pe 11 februarie 1873, motivând întârzierea:

„Pînă acuma nʼam fost în stare să satisfac acestei dorinţi a D-Voastre de oare ce nu puteam afla defeliu originalul şi nu-mi aduceam aminte nici de numele poetului. Am scris deci la cunoscuţii mei din Bucovina şi abia acuma am căpătat acest original împreună cu numele poetului german; deci mă grăbesc a Vi-l trimite prin poştă, rugându-Vă tot odată să fiți încredinţaţi despre deosebita stimă şi despre respectul ce Vi-l păstrează”.

Totuși, poezia avea să apară în numărul VI din 1872 cu următoarea mențiune: „Un autor German inspirat de o faptă Romănă este in adevăr ceva extraordinar. D-nul I.V. Stefăniu ne comunică o poesie germană «Der Bukowiner Wald» făcută de Victor Umlauff, in care se tratează același subiect de a fost ilustrat de D. V. Alecsandri in Dumbrava Roșie.  Totodată ne trimite D. Stefaniu și o traducere Romănă a poesiei germane. Le publicăm mai jos pe măndoue”. Poezia, de opt strofe, ocupă paginile 31-32 din același număr.

Prin publicarea acestui text, T.V. Ștefaniu (născut Ștefaniuc, care își va modifica, mai târziu, numele în Ștefanelli), se lansa ca traducător. Va mai traduce din Heine, Em. Geibel, K.E. Franzos, Carmen Silva.

Ca scriitor, debutase cu câțiva ani mai devreme în „Foaia Soțietății pentru literatura și cultura poporului român”, în 1869, cu descrierea unui obicei popular: Drăgăița și Papaluga. A continuat cu nuvele, amintiri, versuri („Dicționarul Literaturii Române de la origini pînă la 1900”, București, 1979, p. 834).  Gloria sa – se va menționa în discursul de alegere, în 1910,  în  Academia Română, când devenea membru, după ce fusese membru corespondent din 1898 – „o alcătuiesc însă cercetările istorice din trecutul vechiului ocol al Câmpulungului-moldovenesc, un teren, pe care îl putem numi pe Teodor V. Stefanelli cu drept cuvânt o autoritate”.

La decesul său, în 1920, însă E. Lovinescu va scrie: „Pentru publicul mare existența lui Ștefanelli se va revela odată cu vestea morții lui. El nu era totuși dintre călătorii rămași în drum, din lipsă de mijloace sau din inadaptare; a mers încet dar a ajuns pe culmi. În carierea lui tenace de Beamter austriac sʼa urcat pînă la treapta de consilier la Curtea de casație din Viena și printrʼo activitate culturală de cîteva decenii în înstrăinata Bucovină, bătrînul și-a deschis porțile Academiei romîne. Cele două oficialități i-au deci răsplata cuvenită, la Viena și la București; i-a mai lipsit doar notorietatea. Discreția persoanei lui și obișnuința unei cariere ermetice lʼau făcut însă să nʼo dorească. A murit așa dar cam la o parte, în tăecrea pe care i-o impunea și modestia caracterului și larma evenimentelor…” (E. Lovinescu, „T.V. Ștefanelli”, în: „Sburătorul”, anul II, nr. 14 din 14 iulie 1920, p. 209).

Istoria literaturii române îi va reține totuși numele datorită apropierii sale de Eminescu și volumului de amintiri, „printre cele mai serioase și documentate din cîte s-au scris” (Dan Mănucă), publicat în 1914.

(Va urma)

-Ala Sainenco, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
12.7 °
11.6 °
91 %
0.2kmh
100 %
mie
16 °
joi
15 °
vin
19 °
sâm
12 °
Dum
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La Lupăria-Prăjeni se pedalează aşa de mult, că s-a făcut pistă de biciclete înainte să vină asfaltul.  

EDITORIAL

Scandalul Nordis, deși departe de a fi încheiat, e băgat tot mai adânc sub preșul veșnicei delăsări românești. A fost ceva vâlvă în presă,...

EPIGRAMA ZILEI

Iubita mea Românie Nu mai da înapoi ceasul Pentru că iar o să-ți fie Președinte, sasul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...