spot_img
sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăLocal BTPrieteni cu Eminescu: Toma (Tomiță) Micheru (anecdoticul)

Prieteni cu Eminescu: Toma (Tomiță) Micheru (anecdoticul)

Într-un volum despre Ioan Georgescu, publicat în 1931, N. Petrașcu va reține și câteva aspecte din viața lui Toma Micheru. „Un Sarazate al nostru”, „un mare artist al generației de atunci”, lui Micheru, „când începea să cânte cu capul turtit pe vioară, ca dus parʼcă pe altă lume, i se înfiora tot trupul”  – îl caracteriza N. Petrașcu (N. Petrașcu, „Ioan Georgescu”,  București, 1931, p. 24).

În 1887, Micheru concerta la Constantinopol. Pare însă că nu obținuse foarte ușor recomandarea. N. Petrașcu relatează: „cerând de a zecea oară recomandații dela ministrul nostru la Constantinopol, boierul Ion Bălăceanu, acesta puse cavazul să-l dea afară într-o zi. Micheru, opunându-se, căzu pe scară și se sgârie la un deget, sgîrietură pentru care făcu proces ministrului în daune-interes, cerându-i două sute de mii de lei” (p. 25).

Iar când revenise de la Constantinopol, N. Petrașcu l-ar fi dus „în casa unei d-ne Walter, italiană de origină, care cântase operele lui Verdi la Cair; el făcu cu vioara sa o așa de mare impresie asupra lumei din salon, că multe doamne oftau și suspinau sub plânsul coardelor lui” (p. 24). Întrebat însă de doamna Walter ce limbă străină cunoaște mai bine, el ar fi răspuns „cʼo desinvoltură rară: „taliano madam”, fără să știe italienește, iar când damele de acolo îl întrebară ceva în limba lor, el răspunse cu cuvinte românești, împănând  isi colo câte o terminație italiană, ceeace faci pe italience să exclame mirate, ca unele ce nu-și mai înțelegeau limba: Ma, dio santo, che dialetto!..

În 1891, la invitația lui N. Petrașcu, Toma Micheru ar fi cântat pentru balerina și cântăreața de varieteu, spaniola Carolina Ottero, aflată în turneu la București.

Despre relația lui Micheru, N. Petrașcu scrie: „Micheru, nu rare ori, „aplica constituția” nevestei-sei, englezoaică, care fugea despletită la Legația Engleză când scăpa din mâinile lui, de unde, după câteva ore de petrecere pe teritoriul englez, se întorcea ca un miel acasă ca să-l audă cântând” (p. 25).

Tomiţă Micheru – relatează Andronic Țăranu (Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieți spusă de contemporani, București, 2013, p. 491) – s-ar fi aflat și în compania lui Eminescu, când poetul, pe la vârsta de 24 de ani, venise la Botoșani. „A sosit în Botoșani celebrul violonist Tomiță Micheru, împreună cu soră-sa, care este o fetiță nostimă și drăgălașă, și cântă bine cu chitara. Mâine-seara vom petrece împreună la hotel Moldova”, ar fi spus Eminescu. „Noi patru ne-am pus pe petrecere. Eminescu a poruncit hotelierului să ne aducă ceva de mâncare și vin bun, și de la ora 8 seara până la miezul nopții am petrecut în limitele bunei-cuviințe. Poetul își declama poeziile, cu ochii săi ațintiți spre Natalița (…). Micheru, la rândul său, cânta cu vioara cu un sentiment atât de duios, că răscolea sufletul și inima, iar Natalița îl acompania cu chitara”.

Ala Sainenco, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
15.6 °
15.5 °
68 %
2.6kmh
100 %
S
20 °
D
22 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...