Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a transmis în şcoli o adresă prin care le cere tuturor cadrelor, de la directori, până la consilieri educativi, diriginţi şi învăţători să-i montorizeze cu atenţie pe elevi. „Vă aducem la cunoştinţă faptul că există în rândul elevilor tendința de a juca Moneda rusească, jocul periculos care afectează o mare parte a colectivelor de elevi.
Vă atragem atenția să monitorizați foarte atent activitățile elevilor în calitate de consilieri educativi/diriginți/învățători și psihologi școlari să informați părinții în privința acestor jocuri periculoase”, se arată în adresa IŞJ.
În aceeaşi adresă se mai precizează că toți copiii care prezintă traumatisme la nivelul mâinilor vor fi identificați și raportați nominal la Biroul de Siguranță școlară, la adresa sigurantascolara@bt.politiaromana.ro , dar și la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, doamnei inspector Marena Funduianu, la adresa marena.funduianu@isjbt.ro.
Ada Macovei, inspector şcolar general, a declarat că acest fenomen, „moneda rusească” a intrat în atenția publică, după “balena albastră” și alte jocuri periculoase. Copiii își produc unii altora traumatisme la nivelul mâinilor, lovindu-se până la sânge, cu o monedă.
„Rog părinții să aibă grijă de copii, rog cadrele didactice să utilizeze metoda folosită în protocoalele de prim-ajutor <PAS – privește, ascultă, simte> la fiecare interacțiune cu elevii. Starea de bine în școală și acasă, mediile propice dezvoltării personale, educația cu dragoste pentru meserie și elevi sunt premisele succesului școlar și profesional”, a transmis Ada Macovei.
„Trebuie să fim prietenii copiilor, nu acuzatorii și abuzatorii lor”
Oficialul a amintit că “Școli sigure” înseamnă „medii de dezvoltare, cu educație realizată în siguranță, cu parteneriate reale între profesori și părinți, alături de serviciile suport – psihologi, poliție școlară, jandarmi, personal medical, personal auxiliar și nedidactic”.
„Copiii sunt beneficiarii educației pe care le-o furnizăm noi, rodul muncii noastre, a implicării și atenției noastre. Un copil neglijat va căuta soluții să capteze atenția. Un copil care nu se simte iubit și apreciat va încerca să compenseze cumva lipsa iubirii. Un copil care nu știe cât este de important, de valoros își va pierde entuziasmul și puterea. Nu toți copiii sunt puternici, nu toți găsesc resurse să lupte cu adulții, cu viața, cu umilința, cu nedreptatea.
Am pierdut deja doi copii, care și-au luat viața…alte mii de copii găsesc bucuria în jocuri, în gadgeturi, în online, cu prieteni virtuali, pentru că cei reali nu există.
Adulții trebuie să facă eforturi să se schimbe în bine, să fie iubire, lumină și speranță pentru copii! Trebuie să fim prietenii copiilor, nu acuzatorii și abuzatorii lor. Luptele noastre nu sunt cu copiii”, a mai transmis Ada Macovei.