Militarii care au fost cantonați în comuna Suharău nu fac parte dintr-o simplă subunitate militară, ci este vorba de o structură de elită a Armatei Române. În fapt, Brigada 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere (CSR) este specializată în radiolocație, dar și război electronic. De regulă, militarii acestei structuri sunt răspândiți în multe puncte izolate și, pe lângă supravegherea spațiului aerian al României, au în atribuții gestionarea acțiunilor în spectrul electromagnetic, Brigada 76 CSR fiind unitatea care poate interveni inclusiv în caz de război electronic. De aceea, structura este unică la nivelul Armatei Române, acoperă toată țara ca arie de responsabilitate, iar personalul este pregătit să intervină rapid în misiuni.
Prezența militarilor din Brigada 76 CSR la Botoșani nu este chiar întâmplătoare pentru că, la drept vorbind, subunitatea militară de radiolocație de la Dumbrăveni (județul Suceava), care deservește inclusiv aeroportul de la Salcea, deține stații de radiolocație a căror radare bat la sute de kilometri distanță. Diferența este că acest radar cu care sunt dotați militarii de la Suharău – TPS-77 – face parte din familia de radare Lockheed Martin cu rază medie și lungă de acțiune, de ultimă generație, cu scanare multiplă și performanță optimă pentru detectarea amenințărilor, inclusiv a aparatelor de zbor de mici dimensiuni care se deplasează la joasă altitudine, adică a dronelor.
Totodată, la precedentul război din Donbas, din 2014, pe lângă conflictul armat a existat și așa numitul război electronic care a inclus, printre altele, sabotarea funcționării în totalitate sau funcții esențiale a stațiilor radio, interceptarea comunicațiilor, atât asupra legăturilor radio de campanie, cât şi asupra comunicațiilor civile prin telefonie mobilă, până la o adâncime de 30 km de la linia de contact, acțiuni de goniometrare a emițătoarelor pentru identificarea și localizarea stațiilor radar care ulterior au fost bruiate cu ajutorul unor drone, dar și bruierea semnalelor de navigație GPS, care a afectat dronele folosite în spionaj. Ori, Brigada 76 CSR este specializată în detectarea acestor tip de acțiuni.
În cursul zilei de joi, 17 februarie, oficialii Ministerului Apărării Naționale (MApN) au recunoscut că o subunitate din cadrul Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere înzestrată cu radar TPS-77 execută un exercițiu în județul Botoșani. Precizările au venit după ce în spațiul public au apărut imagini cu militarii Brigăzii 76 care și-au instalat subunitatea mobilă pe raza comunei Suharău, în imediata vecinătate a frontierei cu Ucraina. Oficialii MApN au precizat însă că exercițiul de la Suharău nu se desfășoară ca urmare a tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, ci face parte dintr-un program de pregătire a Armatei române, exerciții asemănătoare fiind executate anual în acest raion, începând cu 2018.