Sindicaliştii din educaţia botoşăneană încă aşteaptă de la nivel central rezolvări la problemele cu care se confruntă, prima fiind legată de nivelul salarizării. Cum Acordul cu Guvernul, aşteptat până pe 4 februarie, nu a mai fost semnat, sindicaliştii îşi pun speranţe în întâlnirile care au loc între reprezentanţii federaţiilor din educaţie şi cei ai guvernului. „A avut loc o întâlnire, s-a discutat dar nu s-a concretizat într-un document semnat, asumat. Vor mai avea loc alte discuţii”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.
Potrivit liderului LSI, au fost trimise adrese premierului, ministrului Educaţiei, inclusiv preşedintelui ţării. „Am înţeles că se va implica şi preşedintele ţării. De aceea ne-am adresat dumnealui pentru că el este profesor la bază şi ar trebui să fie interesat de rezolvarea problemelor din sistem”, a spus Liviu Axinte.
În paralel, a fost cerut şi sprijinul parlamentarilor. „Ne-am adresat parlamentarilor, pentru că ordonanţa prin care trebuia să se aplice integral legea salarizării, cu 1 ianuarie 2022, a fost amânată printr-o altă ordonanţă. Legea de aprobare a ordonanţei a ajuns în parlament. Acolo, în mod ciudat, am primit sprijin din partea USR-ului. La Senat a fost modificată ordonanţa şi urma să ajungă în dezbatere în Camera Deputaţilor. Noi sperăm ca în Camera Deputaţilor ordonanţa să fie modificată şi să se aplice integral legea 153 (legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – n.r.) în învăţământ”, a mai afirmat Liviu Axinte.
Majorare salarială de 4%
Cât priveşte majorarea salarială din învăţământ, aplicată cu 1 ianuarie, aceasta înseamnă de la zero lei până la 200 de lei brut. Unii salariaţi nu au primit nici un leu, motivat de faptul că au ajuns la nivelul salariului din 2022. La cei cărora li s-a acordat majorarea, aceasta este de maxim 4%.
Personalul nedidactic rămâne cu cele mai mici salarii fiind şi cel mai nemulţumit la această dată. Oamenii se plâng că sarcinile de serviciu au fost suplimentate din cauza pandemiei, în timp ce salariile au rămas la acelaşi nivel. „Am ajuns iarăşi în timpul PD-L-ului, când toţi angajaţii din personalul nedidactic au fost la salariul minim. Acum ajungem iarăşi la salariul minim”, a concluzionat Liviu Axinte.
Sindicaliştii au participat la o grevă de avertisment
Pe 19 ianuarie, 2460 de angajaţi ai sistemului de învăţământ boroşănean au participat la o grevă de avertisment de două ore. Protestul a fost organizat la nivel naţional de cele două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar. Revendicările au vizat aplicarea integrală a legii salarizării, aplicarea regulamentului privind sporul pentru condiţii de muncă pentru personalul nedidactic şi plata orelor suplimentare făcute de personalul nedidactic şi didactic auxiliar.