Reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” pare să se transforme într-o poveste fără sfârşit. Incapacitatea edililor de a repune în valoarea această clădire emblematică pentru municipiul reşedinţă de judeţ este strigătoare la cer. În aceste zile era aşteptat rezultatul licitaţiei, însă, se pare, că anunţul nu va fi cel dorit de botoşăneni.
Ieri, 14 februarie, am încercat să discutăm cu primarul Cosmin Andrei, una dintre teme fiind reabilitarea teatrului. Numai că, primarul a transmis prin şefa de cabinet că „este ocupat şi nu are ce să ne spună”. Chiar dacă am spus că avem noi ce să-l întrebăm, nu s-a schimbat nimic. Nu este prima dată când edilul procedează în acest mod, deşi atunci când era viceprimar nu refuza nicio discuţie cu jurnaliştii.
Chiar dacă edilul parcă doreşte să „pună batista pe ţambal” în privinţa reabilitării teatrului, un anunţ a fost făcut de fostul deputat Răzvan Rotaru. „Din informațiile pe care le am de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.), Teatrul <Mihai Eminescu> nu va fi făcut în perioada următoare pentru că Primăria Botoșani și comisia de evaluare nu au ținut cont de punctele de vedere și documentele transmise de ANAP. Indiferența celor din Primărie va duce la anularea acestei licitații și vom rămâne în continuare fără clădirea teatrului”, a transmis Răzvan Rotaru.
Această licitaţie a fost monitorizată de ANAP.
„E mai bine să acționăm noi, cetățenii, și să nu ne mai facem iluzii”
În condiţiile în care municipalitatea riscă să piardă şi cea de a doua finanţare de cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului, cetăţenii vin cu soluţii.
„Dacă Teatrul Eminescu a fost ridicat din temelii prin subvenții private de botoșăneni, eu aş zice că până dezbatem problema și aruncăm mâța moartă de ici acolo, poate reușim să punem ban cu ban și să ne facem un teatru de care să fim mândri. În ritmul ăsta nici nepoții nu vor ajunge să vadă acolo o piesă ori altceva. Un ONG care are în statut profil cultural, ceva de genul, ar putea legal să se ocupe. Eu am zis că e mai bine să acționăm noi, cetățenii, și să nu ne mai facem iluzii”, a scris pe pagina de facebook a Consiliului Local medicul Elena Cardaş.
Propunerea a fost salutată de mulţi botoşăneni.
Câştigătorul trebuia anunţat în decembrie
Iniţial, câştigătorul licitaţiei trebuia anunţat în decembrie 2021, după care a fost avansat ca dată limită 17 februarie 2022.
Trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, sunt interesate de continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava.
Valoarea estimată a acestui contract este de 33.599.086,92 de lei. Perioada de execuţie a lucrărilor la teatru este de 24 de luni.
A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”
Municipalitatea a reuşit să obţină a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.
În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut la dispoziţie cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.