Medicii din două spitale județene se zbat pentru a ţine în viaţă o fetiţă de doar 1.030 de grame, care a fost adusă pe lume în condiţii improprii. Totul s-a petrecut sâmbătă noapte, când o tânără de 26 de ani, din Tudor Vladimirescu a născut al treilea copil, o fetiţă care a fost adusă pe lume chiar la domiciliu.
Potrivit medicilor, sarcina din care provine fetiţa este complet neurmărită şi nu s-a putut preciza vârsta la naştere. „După aspectul fizic şi neurologic al nou născutului, acesta pare un prematur de 27-28 săptămâni. Prezenta hipotermie formă severă, la admisie temperatura neputând fi măsurată, iar la o oră era 33⁰C”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Starea generală a copilului a fost una gravă de la început, prezentând mai multe semne de suferinţă fetală şi o formă severă de insuficienţă respiratorie, care a necesitat ventilaţie mecanică. Pentru că micuţa avea o saturaţie a oxigenului în sânge care fluctua foarte mult, cadrele medicale au decis administrarea unui medicament scump, în valoare de 500 de euro, în urma căruia respiraţia a putut fi stabilizată, iar peste şapte ore micuţa a fost transferată la Unitatea Neonatală de nivel 3 de la Suceava. Transportul a fost asigurat de un echipaj cu medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani cu un incubator special.
Problemele ar fi putut fi prevenite daca sarcina era urmărită
Prognosticul medicilor este unul rezervat, din cauza naşterii la domiciliu într-un mediu complet neigienic, având în vedere şi fragilitatea micuţei de doar 1.030 de grame, dar şi hipotermia severă cu care a ajuns.
Fetiţa este primul nou născut la domiciliu din acest an, care ajunge la nivelul secţiei de Neonatologie. „Probabil dacă gravida ar fi avut măcar o urmărire minimă a sarcinii, naşterea prematură ar fi putut fi prevenită şi prognosticul nou născutului ar fi fost mai favorabil”, a mai spus medicul primar Carmen Zaboloteanu (foto).