spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTFemei speriate de mașinile care sună la 112 (video)

Femei speriate de mașinile care sună la 112 (video)

Echipajele de intervenţie sunt puse acum pe drumuri nu doar de oamenii care sună inutil la 112, ci şi de maşini. Dotate cu sisteme performante de alertare, noile modele de autoturisme pot apela automat serviciul 112, în cazul unui accident sau dacă este apăsat un buton de panică. Deşi cele mai multe maşini au prevăzute sisteme de protecţie ale acestor butoane, pentru a nu fi apăsate din greşeală, sunt şi cazuri în care botoşănenii reuşesc să evite şi aceste sisteme. Aşa se face că două botoşănence s-au trezit, anul trecut, cu poliţiştii şi ambulanţa lângă maşinile lor. Una dintre acestea s-a trezit cu un echipaj de poliţie şi unul de la Ambulanţă venite să o „salveze” când ştergea praful din propria maşină.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Întâmplarea a avut loc într-un cartier din centrul oraşului. Femeia îşi făcea curat în maşină şi a observat că interiorul era destul de prăfuit. Dornică de a vedea maşina cât mai curată, mai ales că era cumpărată de câteva luni, aceasta a început să lustruiască interiorul. La un moment dat, când a încercat să şteargă cu o lavetă şi luminile din plafon, a decis să şteargă şi un buton care era acoperit cu un capac destinat protecţiei la atingeri accidentale. Doar că femeia chiar asta a făcut, fără să realizeze, apăsând butonul eCall, prin care sistemul a semnalat o urgenţă imediată. Pentru că nu a fost iniţiat apelul până la capăt, în sistemul de urgenţă a apărut doar informaţia cu locaţia şi urgenţă iminentă, iar cei care gestionează sistemul, au trimis mai departe, la 112.

„Este o procedură standard în cazul maşinilor care au astfel de sisteme”

„Apelul a fost direcţionat către un server de la Bucureşti, iar de acolo redirecţionat la Botoşani, cu coordonatele GSP ale aşa-zisului accident. Este o procedură standard în cazul maşinilor care au astfel de sisteme”, a spus un medic din cadrul SJA Botoşani. Deşi zona era destul de puţin circulată şi posibilitatea unui accident grav era mică, echipele de intervenţie au fost trimise, mai ales că era riscul ca persoana să fi avut o afecţiune medicală şi a apăsat acel buton. În scurt timp, lângă femeie au ajuns echipaje de intervenţie, găsind-o trebăluind prin maşină.

Femeia s-a speriat că va trebui să plătească o amendă, însă oamenii legii au atenţionat-o ca pe viitor să aibă mai multă grijă cu acel sistem. „„În cursul anului 2021 au fost două astfel de apeluri, însă niciunul nu s-a cofirmat, fiind vorba despre apelări făcute din greşeală”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Sistem instalat în vehicule în toate țările UE

eCall este un sistem instalat în vehicule în toate țările UE care efectuează automat un apel gratuit către numărul de urgență 112, în cazul în care vehiculul este implicat într-un accident rutier grav, sau către un server special, către un dispecerat al companiei care a vândut maşina. Sistemul eCall poate fi accesat și manual, prin apăsarea unui buton.
Sistemul funcționează în toate țările din UE. Oriunde v-ați afla, dacă mașina dumneavoastră este implicată într-un accident grav, va fi pusă în legătură cu cea mai apropiată rețea de intervenție în situații de urgență. Nu contează de unde ați cumpărat mașina sau unde ați înmatriculat-o.

Când este activat, sistemul eCall se conectează la cel mai apropiat centru de intervenție în caz de urgență, cu ajutorul unui telefon și al unei legături de date, sau, în lipsa acestora, trimite doar o serie de date, cum ar fi locul exact, ora accidentului, numărul de identificare al vehiculului și direcția de mers.

Peste 10 milioane de apeluri la 112

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat că în 2021 au fost 10,3 milioane de apeluri la 112, cu 102.000 mai multe faţă de anul precedent şi că dintre acestea 60% au fost urgenţe reale.

STS a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că 2021 este anul cu cele mai puţine apeluri non-urgente de când în România a fost implementat numărul unic de urgenţă 112. „Dacă în anii 2004-2005, non-urgentele reprezentau peste 90% din totalul apelurilor, numărul acestora a scăzut anul trecut până la 40,73%. Astfel, datele ne demonstrează că, de la an la an, cetăţenii sună tot mai responsabil la 112 şi că, de cele mai multe ori, cer ajutorul agenţiilor de intervenţie atunci când au urgenţe reale. În anul 2021, operatorii STS 112 au preluat 10.337.426 de apeluri, cu 102.831 mai multe faţă de anul precedent. Dintre acestea, 6.127.023 (aproape 60%) au fost urgenţe reale, pentru care a fost necesară intervenţia agenţiilor specializate: Ambulanţă, ISU-SMURD, Poliţie, Jandarmerie, Salvamont. Diferenţa, de peste 4,2 milioane, o reprezintă apeluri efectuate din eroare, solicitări de informaţii, farse şi un procent redus de apeluri injurioase”, se arată în comunicat.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...