Administratorul judiciar al City Insurance, CITR, a anunţat miercuri, după ce Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat asupra cererii de faliment, că deţinătorii de poliţe RCA au 30 de zile la dispoziţie pentru schimbarea asigurătorului.
„Conform legii şi deciziei instanţei deţinătorii de poliţe RCA au de astăzi (n.r., 9 februarie), de la declararea falimentului, 30 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA şi 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situaţia în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare. Sumele vor fi plătite prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor”, a anunţat CITR
În termen de 90 de zile, începând de miercuri, 9 februarie, toate poliţele RCA încheiate cu City Insurance vor expira automat, au declarat pentru „Adevărul” specialiştii în insolvenţă ai CITR, numiţi de instanţă lichidatori ai asigurătorului. De asemenea sursa citată precizeză că, într-un termen de 30 de zile clienţii persoane fizice pot cere rezilierea contractelor şi înscrierea la masa credală pentru obţinerea diferenţei de bani aferentă perioadei de valabilitate a poliţei. „Persoanele fizice pot depune cererile de reziliere a poliţelor RCA la Fondul de Garantare a Asiguraţilor în termen de 30 de zile de la sentinţa Tribunalului şi se pot adresa altui asigurător pentru încheierea unei alte asigurări. Termenul de 90 de zile până la expirarea automată a poliţei curge din data de 9 februarie, aşa cum a spus instanţa”, a declarat pentru „Adevărul” Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.fgaromania.ro/wp-content/uploads/2021/11/ghid-city-noiembrie-2021-RO.pdf
Primul pas în calitate de lichidator judiciar în procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea şi evaluarea activelor şi nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venit şi a unei strategii de valorificare pentru distribuirea sumelor către creditori.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trăgea încă din 2020 un semnal de alarmă arătând că piaţa de asigurări este vulnerabilă, un număr mic de societăţi de asigurare deţinând o cotă semnificativă de piaţă, iar peste 75% din piaţa de RCA revenea primilor 2 jucători: City Insurance şi Euroins.