Autorităţile din judeţ s-au mobilizat în aceste zile pentru o misiune inedită. Astfel, reprezentanți din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani au făcut echipă cu specialişti din cadrul Gărzii de Mediu şi din cadrul cabinetului veterinar Trio.vet pentru salvarea unui şoricar.
Pasărea a fost găsită de bărbat din Hăneşti. „Pericolul planează în aer, dar …. și natura e aspră cu șorecarii, nu-i lasă să se înmulțească peste măsură, sunt imediat limitați de lipsa hranei. Și Emanuel…a avut o zonă a lui…unde a planat, a stat la pândă…a vânat…, iar astăzi a fost salvat în urma apelului telefonic al lui nea´ Liviu, unui cetățean din comună Hănești, care a înțeles că deținerea în captivitate a oricărui exemplar din fauna sălbatică, chiar și rănit este sancționată prin lege”, a precizat comisarul şef Cristina Kashyap, şeful Gărzii de Mediu Botoşani.
Starea de sănătate a şorecarului este precară, prezentând o rană deschisă la o aripă precum și un stadiu avansat de deshidratare și subnutriție, iar prognostic este unul rezervat.
În prezent exemplarul de Buteo buteo se află sub îngrijirea și supravegherea medicilor veterinari din cadrul cabinetului Trio.vet
Şorecarul este o pasăre răpitoare de talie medie spre mare. Specia este foarte răspândită, fiind prezentă pe întreg teritoriul țării. Cuibărește în zone forestiere (în special păduri, dar și plantații cu suprafețe forestiere mai mari), în zone în care există suficiente spații deschise în imediata apropiere (pajiști, pășuni, terenuri agricole), pe care le folosește pentru hrănire. Se hrănește în special cu micromamifere (dar și reptile, păsări de talie mică sau insecte), pe care le vânează zburând la punct fix, la o înălțime de câțiva metri. Ocazional consumă și cadavre, în special pe timpul iernii.