Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele “Tomata”, susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc.
Astfel, fermierii care din diverse motive nu au reuşit să obţină şi să depună certificatul de atestare fiscală şi cazierul fiscal, Direcţiile Agricole Judeţene vor proceda la completarea dosarelor şi vor solicita de la autorităţile publice emitente documentele menţionate. De asemenea, reprezentanții DAJ pot solicita alte documente eliberate de autorităţile statului, necesare completării documentaţiei depuse de fermieri pentru acordarea ajutorului de minimis.
“Mai exact, în cazul în care un producător care vine la sediul DAJ să depună documentația sau trimite pe adresa de email documentația fără cele două documente (certificatul de atestare fiscală şi cazierul fiscal) noi vom putea colabora cu ANAF și vom scoate în numele producătorului cele două documente”, a explicat Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani.
Cultivatorii de legume și usturoi pot depune cereri la DAJ
Cultivatorii de tomate pot depune la Direcţia Agricolă Judeţeană(DAJ) cereri pentru obţinerea ajutorului de minimis, până la data de 1 martie. Valoarea maximă a subvenției este de 4.000 de euro per beneficiar și urmează să fie acordată în două etape.
Astfel, în ciclul I, statul oferă un ajutor de 3.000 euro/1.000 mp, solicitările putând fi depuse până pe 1 martie, iar în ciclul II suma este de 1.000 euro/1.000 mp, cererile putând fi depuse în perioada 25 iulie – 31 august. Beneficiarii programului sunt producătorii agricoli, persoane fizice, care dețin atestat de producător valabil pana la 31.12.2022, cei care dețin întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, dar și producătorii agricoli care sunt persoane juridice.
De asemenea, și cultivatorii de usturoi pot depune cereri la sediul DAJ până pe 16 mai inclusiv, după ce hotărârea pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi” a fost adoptată.
Astfel, sprijinul financiar este de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi și plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Beneficiarii schemei de ajutor sunt producători agricoli, persoane fizice, care dețin atestat de producător valabil până la 31.12.2022; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale și producători agricoli persoane juridice.