spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTPericol infirmat şi după repetarea controalelor la Maternitate (video)

Pericol infirmat şi după repetarea controalelor la Maternitate (video)

Mai multe controale şi verificări au fost declanşate de autorităţi, după apariţia în mediul online a unui filmuleţ care avertizează cu privire la pericolul de incendiu în cadrul secţiei de nou-născuţi a Maternităţii Botoşani. Imaginile au fost postate pe o reţea de socializare de un deputat din Buzău.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Chiar în seara apariţiei filmului, vineri, deşi acesta era făcut cu aproape o săptămână în urmă, un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a mers şi a făcut o serie de verificări cu aparatura specială din dotare. Ulterior, sâmbătă, la Maternitate a mers şi o comisie din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Luni, cele doua instituţii au fost efectuate din nou verificări, însă niciuna dintre cele doua entităţi nu a putut identifica problemele semnalate de către politician.
„În urma verificărilor efectuate de către inspectorii de prevenire în Compartimentul de terapie intensivă nou-născuți din cadrul Secției de Neonatologie (salonul care apare în filmare), au fost identificate trei prize pe care este aplicat marcajul „defect”, acestea nefiind exploatate la momentul efectuării verificărilor, iar salonul era gol. Toate saloanele sunt prevăzute cu echipamente de măsurare a concentrației oxigenului ambiental, concentrația acestuia fiind de 20,9% la data controlului. Din declarațiile personalului de la locul de muncă aceste concentrații se monitorizează permanent și nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor maxime admise. De asemenea, secția este prevăzută cu o instalație de tratare a aerului, asigurându-se o ventilare permanentă în interiorul saloanelor”, a precizat ofiţerul Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.

O concluzie similară au avut şi reprezentanţii DSP care au verificat atât aspectele sesizate de politician, dar şi o serie de alte capitole de siguranţă. „În momentul controlului, utilizarea prizelor de oxigen semnalizate ca defecte era suspendată; acestea nu prezentau scurgeri de oxigen în repaus, ci numai dacă se conectează la ele debitmetrele. Verificarea a fost făcută şi de către serviciul tehnic al spitalului, rezultatele fiind aceleaşi”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Prize scoase din uz

Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, respectivele prize au fost scoase din uz până la achiziţionarea unor kit-uri de reparaţie, din cauza îmbătrânirii unor garnituri care nu mai asigurau etanşarea perfectă a fluidelor medicale. Cu alte cuvinte, cei de la spital au scos din uz acele prize tocmai pentru că utilizarea lor putea reprezenta un risc.

Potrivit personalului medical, problemele cu aceste prize ar fi început în momentul în care s-a impus utilizarea exclusivă a barbotoarelor de unică folosinţă. Din această cauză, introducerea şi scoaterea în mod reperate a debitmetrelor a dus la epuizarea unor garnituri speciale, iar în momentul în care acestea au dat cele mai mici semne de uzură, s-a decis scoaterea lor din uz, pentru a se evita o tragedie.

Mai mult, conform tehnicienilor, prizele de oxigen nu pot avea scăpări, aşa cum a arătat şi raportul DSP, decât dacă se montează la ele în mod intenţionat un debitmetru, încălcându-se astfel regula impusă ca prizele defecte să nu fie folosite. Mai mult, senzorii de concentraţie a oxigenului şi sistemul de ventilare şi recirculare a aerului fac aproape imposibilă depăşirea normelor impuse.

Potrivit specialiştilor sunt considerate periculoase concentraţiile de oxigen în aer atunci când valorile sunt mai mari de 23.5-25%, iar în filmuleţul cu pricina concentraţia este de 21,6%. Aerul atmosferic are o concentraţie de oxigen de 21% în mod normal.

Film făcut de un angajat al secţiei

Politicianul care a postat filmuleţul, pe care susţine că l-a primit de la o angajată a secţiei, este deputat USR din Buzău, membru al Comisie de Sănătate din Parlament. „Un angajat al secției m-a avertizat că secția de terapie intensivă unde sunt îngrijiți zeci de nou-născuți este în pericol de incendiu datorită acumulărilor excesive de oxigen cauzate de cele 21 de prize defecte !!! Se poate vedea în imagini și creșterea concentrației de oxigen din secția ATI nou-născuți! Atenție! Din cele 50 de prize pentru oxigen, 21 sunt defecte, iar 17 sunt doar parțial funcționale”, a scris Emanuel Ungureanu, care nu s-a obosit să contacteze vreun reprezentant al spitalului sau să verifice informaţia înainte de a alerta pe toată lumea.

sursa video Emanuel Ungureanu

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...