Sindicaliştii din educaţie nu au primit nici un răspuns în legătură cu Acordul care trebuia asumat de Guvern până pe 4 februarie.
În aceste condiţii, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” solicită partidelor din coaliția de guvernare să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc.
„Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână. În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educației, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informații despre stadiul discuțiilor de la nivelul Guvernului privind acordul. De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniștrii de resort”, a transmis conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură la care este afiliată şi Liga Sindicatelor din Învăţământ Botoşani.
Guvernul nu mai dorește parafarea unei astfel de înțelegeri
Potrivit conducerii FSLI, la nivelul Guvernului, s-a decis că acest acord nu este unul de interes şi asta pentru că, ieri, 4 februarie 2022, când Acordul trebuia semnat de Prim-ministrul Nicolae Ciucă, s-a aflat că Guvernul nu mai dorește parafarea unei astfel de înțelegeri. Sindicaliştilor li s-a oferit, în schimb, posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.
Conducerea FSLI apreciază însă că, dincolo de posibilele bune intenții ale ministrului Educației, un astfel de acord nu ar avea nicio valoare şi face trimitere la acordurile semnate în ultimii ani chiar de premieri, care însă nu au fost respectate în totalitate.
„Având în vedere perioada grea prin care trecem, considerăm că o escaladare a conflictului din Educație poate aduce mari prejudicii chiar celor pe care încercăm cu toții să-i protejăm: copiii. De aceea, solicităm ferm ca, până luni, 7 februarie 2022, președinții partidelor aflate la guvernare să declare public dacă susțin sau nu un acord privind Educația.
De asemenea, considerăm că Prim-ministrul României trebuie să iasă public și să justifice ceea ce s-a întâmplat, deoarece această atitudine este o jignire adusă salariaților din învățământ!”, au transmis conducerile celor trei federaţii.
„Suntem defavorizaţi prin modul de gândire a legii salarizării”
Sindicaliştii aşteptau semnarea acestui Acord, după ce, pe 19 ianuarie, au participat la o grevă de avertisment de două ore. Protestul a fost organizat ca urmare a refuzului guvernanţilor de a dialoga, de a stabili aplicarea integrală a legii salarizării pentru personalul didactic de predare, didactic auxiliar şi nedidactic.
„Suntem defavorizaţi prin modul de gândire a legii salarizării. La momentul în care a fost concepută, au avut loc întâlniri pe domenii şi nu a ieşit o lege care să armonizeze domeniile bugetare, în privinţa salarizării, unele domenii fiind mult în câştig faţă de altele. Aici mă refer în special la administraţia publică, singurul domeniu unde se stabilesc salariile în consiliul local”, a declarat Liviu Axinte, liderul LSI.
Sindicaliştii mai solicită deblocarea aplicării regulamentului privind sporul pentru condiţii de muncă pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar. O altă nemulţumire pleacă de la neplata orelor suplimentare prestate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.