Localitățile din județul Botoșani nu vor beneficia de fonduri europene pentru înființarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin intermediul proiectelor gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Anunțul a fost făcut vineri, pe 3 februarie a.c. de către reprezentanții MIPE, prin intermediul unui comunicat de presă. Astfel, în urma evaluărilor făcute de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) în sesiunea a II a programului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale” a fost întocmit un clasament general cu toate proiectele depuse, după care au fost selectate primele proiecte cu punctajul cel mai mare, în limita alocărilor disponibile. Prin urmare, de finanțare vor beneficia doar 15 proiecte, care au obținut între 70,75 și 72,25 puncte. „Aceste proiecte vor asigura dezvoltarea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în 45 localități. Valoarea cumulată a investițiilor este de 180 milioane euro. De remarcat că în această sesiune au fost propuse proiecte complexe, care deservesc mai multe localități și un număr mai mare de beneficiari finali”, au precizat reprezentanții MIPE. Aceste 15 noi proiecte se alătură celor 10 selectate în prima etapă a programului.
Printre proiectele finanțate nu se regăsesc și cele depuse de autoritățile locale din județ. Astfel, cererea de finanțare depusă de asocierea dintre comunele Sulița, Albești și Trușești a fost respinsă cu 70 de puncte, iar celelalte solicitări înaintate de comunele Prăjeni (n.r. – în asociere cu Plugari, județul Iași), Răchiți și Stăuceni au fost respinse și ele, acestea întrunind doar 57 – 58 de puncte. În schimb, județul Suceava va beneficia de fonduri europene, proiectul depus de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Gaz Valea Moldovei (n.r. – din care fac parte comunele Vama, Frumosu, Vatra Moldoviței și Moldovița) fiind selectat pentru finanțare.
În cadrul celor două sesiuni ale programului au fost depuse 243 proiecte, în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a programului – care a fost de numai 235 milioane euro. Lista tuturor cererilor de proiecte depuse și punctajele obținute de acestea este disponibilă aici.
Localitățile care s-au văzut cu proiectele respinse au fost sfătuite să depună cereri de finanțare și prin celelalte programe derulate la nivel național. „Reamintim că în cadrul Programului Național de Investiții “Anghel Saligny” sunt prevăzute obiective de investiții pentru rețele de distribuție de gaze naturale, unde vor putea fi depuse proiectele care au rămas în afara limitei valorice ale apelului lansat în POIM”, a fost mesajul transmis de reprezentanții MIPE către autoritățile locale.