Astăzi s-au împlinit 154 de ani de nașterea pictorului florilor, Ștefan Luchian, iar cu acest prilej acesta a fost omagiat la Ștefănești, locul său natal. Astfel, manifestarea a debutat cu un Te Deum, urmată de o prezentare a vieții și operei ,,pictorului florilor”, susținută de muzeograful Carmelia Munteanu. Suita activităților a cuprins, de asemenea, vernisajul expoziției „Magia Punctului 5 – Trinitate” a artistului Victor Foca, realizată în onoarea lui Luchian. Expoziție a fost prezentată de istoricul Gheorghe Median.
La evenimentul de la Ștefănești au fost prezenți reprezentanții autorităților județene și locale, a mediului cultural botoșănean, dar și elevii clasei a XII-a B de la Liceul „Ștefan Luchian” din Ștefănești. „Noi am avut acțiuni și anul trecut la Muzeu, majoritatea elevilor participând la programul «Vara la Muzeu» în care copiii s-au familiarizat cu mediul lui Ștefan Luchian, cu lucrările lui și cu ceea ce reprezintă el pentru cultura națională și universală. Ne bucurăm de o bună colaborare cu reprezentanții muzeului și sperăm să o dezvoltăm pe viitor”, a spus consilierul județean Raluca Vaipan, care este și profesor la Liceul „Ștefan Luchian”.
Ștefan Luchian a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala Belle-Art, dar a fost completată la Munchen și Paris.
Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.
Ștefan Luchian s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ștefănești, județul Botoșani, și s-a stins din viață pe 28 iunie 1916 la București.