sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTPictorul Ștefan Luchian, omagiat la Ștefănești

Pictorul Ștefan Luchian, omagiat la Ștefănești

Astăzi s-au împlinit 154 de ani de nașterea pictorului florilor, Ștefan Luchian, iar cu acest prilej acesta a fost omagiat la Ștefănești, locul său natal. Astfel, manifestarea a debutat cu un Te Deum, urmată de o prezentare a vieții și operei ,,pictorului florilor”, susținută de muzeograful Carmelia Munteanu. Suita activităților a cuprins, de asemenea, vernisajul expoziției „Magia Punctului 5 – Trinitate” a artistului Victor Foca, realizată în onoarea lui Luchian. Expoziție a fost prezentată de istoricul Gheorghe Median.

La evenimentul de la Ștefănești au fost prezenți reprezentanții autorităților județene și locale, a mediului cultural botoșănean, dar și elevii clasei a XII-a B de la Liceul „Ștefan Luchian” din Ștefănești. „Noi am avut acțiuni și anul trecut la Muzeu, majoritatea elevilor participând la programul «Vara la Muzeu» în care copiii s-au familiarizat cu mediul lui Ștefan Luchian, cu lucrările lui și cu ceea ce reprezintă el pentru cultura națională și universală. Ne bucurăm de o bună colaborare cu reprezentanții muzeului și sperăm să o dezvoltăm pe viitor”, a spus consilierul județean Raluca Vaipan, care este și profesor la Liceul “Ștefan Luchian”.

Ștefan Luchian  a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala Belle-Art, dar a fost completată la Munchen și Paris.

Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.

Ștefan Luchian s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ștefănești, județul Botoșani, și s-a stins din viață pe 28 iunie 1916 la București.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.8 °
18.6 °
51 %
3.8kmh
100 %
S
20 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...