Zeci de familii care locuiesc pe Aleea Colonel Victor Tomoroveanu au ajuns în pragul disperării din cauza problemelor din rețeaua de canalizare a orașului. Săptămâna trecută, doi botoșăneni care locuiesc la parterul blocului de la numărul 12 s-au trezit cu locuințele inundate de dejecții, după ce canalizarea a refulat. Oamenii au sunat la Nova Apaserv, dar situația nu a fost remediată, așa că în ultimă instanță aceștia au anunțat presa.
„Din luna octombrie am început să avem probleme. Am anunțat imediat Nova Apaserv. Am făcut zeci de sesizări telefonice și în scris, dar fără niciun rezultat. Vă spun sincer – am făcut o sesizare și la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor pentru că noi plătim un serviciu de care nu beneficiem. Ei știu să taxeze apa care se duce la canalizare, dar nu fac nimic pentru a întreține rețeaua”, a povestit Dinu Captar, șeful de scară.
„Noi am curățat subsolul și am schimbat inclusiv conducta”
Din cauza canalului înfundat, toate dejecții au început să se scurgă în subsolul blocului, iar mirosul pestilențial a început să inunde locuințele. „Problemele nu sunt de ieri, de azi, ci de ani de zile, din cauza unui canal aflat la vreo trei metri distanță de bloc și care este înfundat. Noi am curățat subsolul și am schimbat inclusiv conducta care duce de la bloc la canalul respectiv, dar fără niciun rezultat. Canalul are o adâncime de circa doi metri și jumătate, însă este colmatat și înfundat complet”, a adăugat Dinu Captar.
„Sunt trei blocuri care sunt afectate de această problemă”
Anii trecuți, cei de la Nova Apaserv au fost cu vidanja, au băgat presiune în canal și o perioadă a fost normal, doar că a fost o soluție de moment. Asta pentru că întreaga canalizare a fost realizată prin 1974, când au fost construite și blocurile. Iar rețeaua vine tocmai din Primăverii, trece prin cartier și ajunge în spatele blocurilor de pe strada Sucevei, de unde se duce într-un fel de magistrală spre bulevardul Mihai Eminescu.
„Sunt trei blocuri care sunt afectate de această problemă. Părerea noastră este că toată rețeaua de canalizare este subdimensionată și colmatată pentru că atunci când ei desfundă într-o parte, toată mizeria se duce mai încolo și înfundă un alt canal”, a adăugat Dinu Captar.
Din acest motiv, cei care locuiesc la parterul blocurilor sunt cei mai expuși pentru că, atunci când se înfundă canalizarea, rețeaua refulează în apartamentele lor. „Nici nu mai știm ce să facem. Trăim cu frica în sân în fiecare zi că ne putem trezi cu locuințele inundate de dejecții. Vă spun sincer – din cauza mirosului stau permanent cu geamurile rabatate”, a povestit proprietarul unui apartament de la scara A.
În schimb, vecina care are apartamentul perete în perete cu el s-a trezit cu apartamentul inundat. „Nu vă spun ce am trăit – m-am trezit cu mizeria peste tot. A ieșit din baie și a ajuns în tot apartamentul”, a povestit aceasta.
„Sunt două pagini cu sesizările pe care le-am făcut numai noi”
Problemele sunt cunoscute și la nivelul Asociației de Proprietari nr. 12 din municipiu. Președintele asociației, Adela Vasilică, spune că a trimis nenumărate sesizări la Nova Apaserv cu privire la cele întâmplate în blocul de la numărul 12 încă de anul trecut.
„Sunt două pagini cu sesizările pe care le-am făcut numai noi, în numele asociației. De fiecare dată când sunăm, noi menționăm și în registru. A mai fost o altă problemă și în urmă cu o săptămână (n.r. – în perioada 18 – 21 ianuarie a.c.) la blocul de la numărul 4. Atunci au venit cu o vidanjă de mare presiune adusă de la Bacău și s-a rezolvat acolo”, a declarat Adela Vasilică, care a adăugat că probleme au fost în toată zona, începând din 2013, când a fost inundat cu dejecții inclusiv un adăpost pentru protecția civilă. Atunci, asociația s-a adresat inclusiv instituției Avocatul Poporului și Direcției de Sănătate Publică.
„Am fost în audiență și la Doina Federovici (n.r. – președintele Consiliului Județean) și ne-a promis că ne va ajuta să rezolvăm problema canalizării, însă nu s-a întâmplat nimic. Părerea noastră este că cei de la Nova Apaserv nu mai au cu ce lucra și cu cine lucra. Sunt copleșiți de probleme”, a adăugat președintele Asociației de proprietari nr. 12, Adela Vasilică.
Nova Apaserv promite că va rezolva problema
De partea cealaltă, oficialii Nova Apaserv promit rezolvarea problemei. Contactat de reporterii „Monitorul”, Romeo Obuf, director operaţional Nova Apaserv, a declarat că problema nu a putut fi rezolvată în timp scurt întrucât intervenția presupune lucrări de amploare. „Ca să desfundăm colectorul, care este colmatat, acolo trebuie săpat”, a spus Romeo Obuf, care a explicat să toate aceste probleme apar din cauza faptului că în ultimii 30 de ani nu s-au făcut niciun fel de investiții pentru schimbarea canalizării din municipiu. Acesta a dat însă asigurări că vor fi făcute lucrările necesare şi la canalul de lângă blocul de pe strada Colonel Victor Tomoroveanu, numărul 12.
La rândul său, directorul general al Nova Apaserv, Liviu Ștefan, a precizat că echipele de intervenție vor ajunge în cartier de sâmbătă, 29 ianuarie a.c., pentru a analiza situația și a remedia problema. „Situația va fi rezolvată cu siguranță, dar contează cât de grave sunt problemele și ce vor găsi echipele la fața locului. Știu că s-a mai intervenit acolo în cartier, însă, chiar dacă mâine este sâmbătă, oamenii vor ajunge acolo și, dacă este nevoie, vom chema din nou vidanja de la Bacău”, a adăugat Liviu Ștefan. Locatarii din cartier au confirmat faptul că echipele de la Nova Apaserv au intervenit și au încercat să remedieze defecțiunea.