La nivelul județului Botoșani, Biroul Siguranță Școlară va organiza, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar, cu precădere în școlile gimnaziale. Acțiunea este cu spectru larg, în sensul implicării unui număr mare de elevi care vor participa la diferite acțiuni, în scopul formării unui comportament sănătos.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, proiectul își propune identificarea formelor de violență, cunoașterea sensului valorilor (sinceritate, toleranță, colegialitate, prietenie, stăpânire de sine, respect, modestie, curaj, responsabilitate, colaborare, comunicare), formarea de atitudini și atitudini morale în spiritul prevenirii și înlăturării violenței în mediul școlar, dar și creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale.
Astfel, cu ocazia zilei de 30 Ianuarie – declarată la nivel mondial drept Ziua Internațională pentru nonviolență în școală – la nivelul fiecărei unități de învățământ participante în cadrul proiectului se va desfășura un concurs pe tema „prevenirea violenței psihologice (bullying)”, care va consta în realizarea unor materiale informativ-preventive privind violența sub orice formă (afiș, poster cu dimensiunea de 100×70 cm), realizarea unui clip video (maxim 3 minute) care să transmită mesaje anti-bullying.
„Concursul este adresat celor patru unități de învățământ selectate de către Biroul Siguranță Școlară împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, în funcție de evoluția numărului de fapte penale sesizate la unitățile respective, materialele realizate fiind rezultatul efortului colectivului de elevi dintr-o clasă, coordonați de profesorul diriginte”, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani. Doar că, pentru a nu expune unitățile de învățământ la un eventual impact negativ (n.r. – întrucât unii părinți ar putea să nu-și mai înscrie elevii la respectivele școli din cauza denomenului de bullying), organizatorii au decis să nu facă publice denumirile unităților de învățământ în care se va derula concursul.
În schimb, la nivelul fiecărei unități școlare va fi desemnată câștigătoare o singură clasă, în baza votului exprimat de elevii școlii. La nivelul județului va fi desemnată câștigătoare o singură clasă, în baza votului exprimat de reprezentanții instituțiilor partenere. Câștigătorii etapelor județene vor fi comunicați iar materialele informativ-preventive desemnate câștigătoare vor fi înaintate până la data de 5 martie a.c. Direcției Siguranță Școlară.
La nivel național se va realiza o selecție a școlilor desemnate câștigătoare la nivel județean, iar Direcția Siguranță Școlară va face demersurile pentru publicarea/multiplicarea/difuzarea materialelor câștigătoare.