Un atelier de dezmembrări auto a fost închis de comisarii de mediu, după ce administratorul afacerii a ignorat măsurile impuse de Garda de Mediu la un control anterior. Deși nu avea autorizație de mediu, acesta a continuat afacerea, făcând abstracție de toate normele de mediu.
Primul control a avut loc pe 1 septembrie 2021, când comisarii de mediu, în echipă mixtă cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani, au descins în zonă și au verificat amplasamentul pe care se desfășurau activități de colectare și tratare vehicule scoase din uz (VSU). Întrucât operatorul economic nu deținea autorizație de mediu pentru această activitate, comisarii de mediu au dispus aplicarea unor sancțiuni.
„Pentru neconformitățile constate s-au stabilit în sarcina operatorului economic măsuri cu termen, în vederea remedierii situației, și s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în cuantum de 50.000 lei”, preciza atunci Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani.
Administratorul nu a respectat indicaţiile primite
Administratorul afacerii a avut la dispoziție câteva luni pentru a se conforma, iar anul acesta comisarii de mediu au mers din nou în control pentru a verifica dacă măsurile dispuse în urmă cu mai bine de patru luni atunci au fost duse la îndeplinire și dacă operatorul a intrat în legalitate. Cum situația nu a fost remediată, Garda de Mediu a dispus încetarea activității.
„Persoanele fizice și juridice au obligația de a realiza în totalitate şi la termen măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare, planul de gestionare a disconfortului olfactiv și prevederile legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecția și controlul în domeniul protecției mediului”, a arătat Cristina Kashyap. Astfel, comisarii de mediu au sancționat din nou cu amendă de 50.000 de lei operatorul economic și au impus măsura interzicerii desfășurării activității de colectare și tratare VSU, întrucât amplasamentul nu deține autorizație de mediu pentru activitatea desfășurată și nu îndeplinește condițiile de autorizare. În plus, s-a dispus ca toate epavele autoturismelor, dar și celelalte deșeuri de pe amplasament, să fie predate către operatori economici autorizați.
Dacă nici de această dată administratorul afacerii nu se va conforma, potrivit legislației de mediu acesta riscă un dosar penal. Astfel, continuarea activității după dispunerea încetării acesteia constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.