După ce proiectul de buget pe anul 2022 a fost postat pe site-ul Primăriei Botoşani, consilierul USR Raluca Ştefania Curelariu a avut iniţiativa de a prezenta datele vizând modul în care vor fi cheltuiţi banii publici. Asta în condiţiile în care primarul Cosmin Andrei nu şi-a făcut timp să discute cu ziariştii despre buget, anunţând prin consilierii de la cabinet că va organiza o conferinţă de presă. Până să organizeze edilul conferinţa, consilierul municipal USR a anunţat că pe pagina de facebook a Consiliului Local va face mai multe postări pe acest subiect. Alesul local a precizat din start că bugetul local este împărțit în două – partea de funcționare și partea de investiții.
„Cheltuielile totale de funcționare scad cu 7 milioane lei. Teoretic. Practic, cifrele nu sunt realiste și cu siguranță va fi nevoie de rectificare. Spre exemplu, în buget este luată în calcul suma de 7,9 milioane lei subvenție Modern Calor. În condițiile în care subvenția a fost mărită, o estimare realistă o avem în jurul cifrei de 13 milioane lei”, a explicat alesul local.
Raluca Ştefania Curelariu a evidenţiat unele cheltuieli, comparativ cu bugetul din 2021, după cum urmează:
Creștere cu 1 milion lei la cheltuielile curente de întreținere și funcționare a spațiilor primăriei. Având în vedere creșterea costului la energie electrică și termică, creșterea cu 33% a acestor cheltuieli este justificată.
Creștere cu 0,5 milioane de lei pentru cotizații la diverse asociații (Asociația Municipiilor, ADI Ecoproces, ADI AQUA, Zona Metropolitană, Asociația G.A.L., Asociația ”Moldova se dezvoltă”, sprijin viager pentru persoanele care au împlinit vârsta de 85 de ani, sume acordate pentru cuplurile care au împlinit 50 respectiv 60 de ani de căsătorie, alte acțiuni)
Scădere cu 600.000 de lei a sumelor alocate școlilor pentru reparații curente (reducere cu 50%). Menționăm însă că la partea de investiții a bugetului local sunt prinse lucrări de renovare.
Crește suma alocată materialelor sanitare și dezinfectanți din școli – de la 74.000 de lei la 189.000 de lei. Sumele pentru cheltuieli cu hârtie igienică, prosoape hârtie, bureți și restul materialelor semnalizate de către părinți că sunt cerute în școli nu sunt incluse în valorile estimate.
Crește suma alocată burselor pentru elevi de la 3 milioane lei la 8,5 milioane lei. Majorarea burselor a fost realizată conform obligațiilor legale. O parte importantă din această sumă este acoperită prin alocare specială de la bugetul de stat.
Sumele alocate centrelor de vaccinare și cabinetelor școlare scade de la 1,2 milioane lei la 260.000 lei.
Sumele alocate pentru Teatrul Vasilache, Teatrul Eminescu și Filarmonica sunt trecute ca fiind semnificativ mai mici decât în anul 2021 (scădere cu 35%). Explicația este simplă şi anume că aceste sume sunt acoperite de către bugetul de stat și vor fi acoperite prin alocări viitoare de la nivel național.
Crește cu 1,2 milioane lei subvenția acordată Parcului Cornișa, ajungând la 3,36 milioane de lei.
Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement primește cu 500.000 lei în plus față de anul 2021.
Cresc cu 20% (700.000 lei) cheltuielile de personal ale Direcției de Asistență Socială. Creșterea face referire la salariile celor din aparatul propriu al Direcției de Asistență Socială.
„Partea de mentenanță iluminat public și închiriere iluminat ornamental crește cu 212%! Vorbim de 2 milioane de lei a căror justificare nu o cunoaștem. Vom solicita lămuriri. De menționat, că aceste sume nu includ investițiile prinse în proiectul de extindere și modernizare iluminat public. Costul cu iluminatul public crește cu 31% din cauza costului crescut la energia electrică. Scade semnificativ costul cu dezinfecția/dezinsecția – 70%”, a explicat Raluca Ştefania Curelariu.
Primăria propune alocarea unei sume cu 2 milioane lei mai mică pentru salubrizare în 2022 față de 2021.
Costurile cu colectarea gunoiului menajer scad cu 25%, economia preconizată fiind de peste 4 milioane lei.
Consilierul municipal USR a anunţat că va cere lămuriri suplimentare şi le-a transmis botoşănenilor să lase comentarii, dând asigurări că vor fi prezentate răspunsuri.