Municipiul Botoşani este invadat de zeci de mii de ciori, spre disperarea localnicilor. La vreme de seară prezenţa lor în unele zone ale municipiului, cum ar fi parcurile, cimitirele, dar şi zona Nicolae Iorga, Bulevardul Eminescu, unitatea militară de pe strada Petru Rareş şi străzile din zonă creează un tablou sinistru, care duce cu gândul la celebrul film „Păsările”, regizat de Alfred Hitchcock. Dincolo de disconfortul vizual şi auditiv, aceste vieţuitoare protejate de lege lasă în urmă şi multă mizerie, vizibilă în principal pe băncile din parcuri.
Mulţi botoşăneni au semnalat faptul că aceste păsări aproape că s-au domesticit şi stau nu numai prin copaci, ci şi pe alei şi zone pietonale.
Cu această problemă se confruntă toate oraşele din România. În ultimii ani, pentru îndepărtarea păsărilor s-au folosit diferite metode, dar fără efectul scontat. Într-o perioadă s-a spus că ciorile nu vor mai fi atât de multe în oraş, după ce se va închide vechea rampă pentru depozitarea deşeurilor municipale, cea din zona Rediu. Vechea rampă s-a închis în vara anului 2012, dar de atunci ciorile nu a dispărut, ci numărul lor a crescut exponenţial.
În ultima perioadă, edilii botoşăneni au făcut schimburi de adrese cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, pe tema ciorilor. Dincolo de trimiteri la prevederile legale, această corespondenţă nu a adus şi rezolvarea problemei.
„Căutăm soluţii la această problemă. Sunt din ce în ce mai multe reclamaţii la Primăria Botoşani şi trebuie să găsim soluţii. Din păcate, chiar dacă apelăm la cei de la Urban Serv să facă curăţenie în parc, sau le cerem celor de la Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement să cureţe băncile, a doua zi sunt din nou murdare pentru că numărul acestor vieţuitoare în municipiului Botoşani este foarte mare”, a declarat viceprimarul Bogdan Buhăianu.