Mii de angajaţi din învăţământul botoşănean, asemenea colegilor lor din ţară, au participat astăzi, în intervalul orar 11:00 – 13:00, la o grevă de avertisment. Protestatarii au intrat la ore, dar fără a derula activitatea didactică.
La Colegiul Economic, potrivit celor precizate de Paul Octav, directorul unităţii, din 56 de angajaţi, au protestat 44. Şi la Liceul de Artă membrii de sindicat s-au aflat în grevă de avertisment, fiind pus şi un afiş la intrarea în şcoală care anunţa protestul, cu formula „Uniţi suntem puternici”.
„Pentru participarea la greva de avertisment declanşată de cele două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar au semnat la nivelul Ligii Sindicatelor din Învăţământ aproximativ 60% dintre membrii de sindicat. S-au alăturat protestului şi alte persoane, chiar şi în cursul zilei. Am primit din şcoli mesaje de la liderii de sindicat că ai noştri colegi participă la greva de avertisment”, a declarat Liviu Axinte, liderul LSI.
Greva de avertisment a fost declanşată ca urmare a refuzului guvernanţilor de a dialoga, de a stabili aplicarea legii 153 atât în ceea ce priveşte personalul didactic de predare, didactic auxiliar şi nedidactic. „După cum ştim, prin legislaţia existentă în România, trebuia să fim în aplicarea integrală a acestei legi încă din cursul lunii septembrie a anului 2020. Practic, în urma deciziilor luate de a se amâna aplicarea acestei legi, suntem la jumătate ei. Două etape de aplicare şi o etapă nesemnificativă de la 1 ianuarie anul acesta, când colegilor din învăţământ li s-a aplicat o sumă de 60 – 70 de lei net, ca majorare salarială. Considerăm că nu era un efort prea mare să ni se plătească integral diferenţa faţă de legea 153, fiind vorba de sume până în 300 de lei net”, a explicat Liviu Axinte.
Sporuri cerute pentru personalul nedidactic
O altă revendicare vizează aplicarea regulamentului privind sporul pentru condiţii de muncă pentru personalul nedidactic. Practic, de la adoptarea hotărârii de guvern 34 din 2018 nu s-au mai putut acorda aceste sporuri.
„Mai protestăm pentru faptul că nu se plătesc orele suplimentare prestate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic, iar în această perioadă, ştim cu toţii că sarcinile de serviciu au fost în plus din cauza pandemiei şi mai ales în cazul personalul nedidactic, a femeilor de serviciu din unităţilor şcolare, care au un volum de lucru mult mai mare decât în mod normal. Avem un personal subdimensionat în rândul acestei categorii. Practic, am avea nevoie de angajări în domeniu, atât în rândul personalului nedidactic, cât şi didactic auxiliar. Noi solicităm odată cu această formă de protest rezolvarea acestor revendicări şi aplicarea legislaţiei în întregimea sa”, a adăugat Liviu Axinte.
„Am ajuns în situaţia asta din cauza subfinanţării învăţământului”
Sindicaliştii din educaţie sunt hotărâţi să mai organizeze o grevă de avertisment, reprezentând un pas spre greva generală. „Autorităţile trebuie sensibilizate în legătură cu situaţia noastră pentru că suma care este necesară ca să plătească diferenţa asta salarială se regăseşte, cu siguranţă, în fondul de rezervă la dispoziţia primul ministru. Am ajuns în situaţia asta din cauza subfinanţării învăţământului. Dacă noi am primit 2,47% din PIB, în condiţiile în care legea spune 6%, nu avem cum să avem majorări salariale”, a concluzionat Liviu Axinte.
Paula Iuliana Nacu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, a declarat că, potrivit unei centralizări parţiale, la protest au participat aproximativ 40% din membrii organizaţiilor afiliate la această structură.
Potrivit datelor centralizate transmise de Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, la protestul de astăzi au participat 2460 de angajaţi din sistemul educaţional botoşănean.