Asociaţia „Scut botoşănean”, în colaborare cu Muzeul Judeţean Botoşani, a organizat sâmbătă, 15 ianuarie, a cincea ediţie a manifestării „Eminescu trăiește prin noi”. Potrivit organizatorilor, cu fiecare nouă ediție, Mihai Eminescu este sărbătorit „cântându-l, recitându-l, jucându-i opera dramatică, purtându-l în inimi și în gânduri, dar mai ales, aducându-l în atenția copiilor și a tinerilor români care au nevoie de opera eminesciană pentru a-și înțelege cu adevărat menirea istorică”.
Manifestarea a avut loc la Muzeul Judeţean. Trupa de teatru antic „KATHARSIS”, coordonată de profesorul Coca Dorica, a evidențiat vitregita operă dramatică eminesciană prin piesa de teatru ”Decebal”. Spectacolul a mai inclus momente poetice ale elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe”, pregătite de profesorul Corina Țifrea, precum și ale elevilor de la Școala „Ștefan cel Mare”, coordonaţi de profesorul Alina Cărăuşu.
Pornind de la faptul că destinul operei dramatice eminesciene a fost vitreg, aşa cum a fost şi viaţa autorului ei, Trupa de Teatru Antic KATHARSIS a vrut să repare această greșeală a istoriei, punând în scenă, poemul dramatic Decebal. Tinerii artişti au demonstrat că acest poem constituie subiectul de meditaţie a poetului la actul istoric al confluenţei dintre moartea unei naţii şi naşterea alteia din proprie cenuşă.
„La eveniment au fost prezenți aproximativ o sută de botoșăneni, cei mai mulți dintre ei, copii, cu toții dornici de a cinsti memoria lui Mihai Eminescu. Tineri entuziaști, cu adevărat frumoși și inimoși, deosebit de bine pregătiți de către profesorii coordonatori. Uitându-ne la ei, ne-am oglindit privirile în ochii luminoși ai României de mâine. Pentru că dacă ne raportăm la cuvintele lui John W. Whitehead, mesajul pe care îl transmitem lumii de mâine prin acești copii este unul plin de speranță și de credință curată”, au transmis organizatorii.