Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, au efectuat pe parcursul anului 2021 controale la angajatori, valoarea amenzilor ajungând la 1.081.600 lei. Astfel, aceștia au efectuat 1.787 controale, dintre care 1.121 au avut ca obiect verificarea legislației in domeniul relațiilor de muncă, iar 666 în cel al sănătății și securității în muncă.
Cele mai frecvente deficiențe întâlnite sunt în domeniul securității în muncă
În controalele efectuate de ITM s-a constatat că la Botoșani nu se respectă securitatea și sănătatea în muncă. Mai exact, inspectorii de muncă le-au trasat angajatorilor 1.499 măsuri pentru neconformitățile constatate în urma controalelor și 1.1.131 în domeniul
relațiilor de muncă. Astfel, inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea normelor sănătății și securității in muncă și 881.600 lei încălcarea legislației in domeniul relațiilor de muncă.
„În urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au depistat 41 persoane prestând muncă nedeclarată, 25 persoane nu dețineau contract individual de muncă, 16 persoane nu aveau contract individual de muncă transmis în aplicația Revisal, fiind aplicate 34 amenzi în valoare de 820.000 lei”, au mai transmis reprezentanții ITM.
Aproape 200 de angajați nu și-au primit salariile
În anul 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă a înregistrat un număr de 45 de
persoane rănite în accidente de muncă, dintre care 40 cu incapacitate temporară de
muncă și 5 mortale. De asemenea, au fost înregistrate 4 persoane implicate într-un accident colectiv de muncă, dintre care două cu incapacitate temporară de muncă, iar alți doi au decedat.
În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la ITM anul care tocmai a trecut au fost înregistrate 430 de petiții, iar motivele cele mai des întâlnite ale acestora au fost neacordarea salariilor, 172 de persoane, urmate de cele din cauza zilelor de concediu de odihnă neplătite, 53, 37 din cauza neeliberării deciziei de încetare a activității contractului individual de muncă, au fost înregistrate 33 de petiții din cauza orelor suplimentare care nu au fost plătite de angajatori, tot 33 din cauza programului de muncă, timp de muncă/timp odihnă, extras Revisal, din cauza neeliberării a adeverințelor de vechime au fost depuse 22 de petiții, iar 14 persoane nu au primit bani concediile medicale.
„În cursul anului 2021 au fost verificate și înregistrate 26 contracte colective de muncă și 9 acte adiționale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Botoșani, la sfârșitul lunii decembrie 2021, fiind de 109″, potrivit reprezentanților instituției.