În această seară actorii Teatrului „Mihai Eminescu” au lansat provocarea unei abordări inedite a operei eminesciene, intitulată „Același ALTFEL EMINESCU”.
Actorii au prezentat o conferință de presă a anului 1870, textele fiind selectate din publicistica marelui poet Mihai Eminescu, iar tematica acestora este la fel de actuală acum, ca și în urmă cu peste un secol și jumătate, o radiografie a tuturor palierelor societății, care se constituie într-o descriere fidelă a timpurilor noastre, un tablou realist și mereu actual. Din echipa care a realizat spectacolul fac parte: Alexandru Vasilache (regia artistică), Lucian Băleanu (selecţie texte), Lenuş Moraru (asistent regie).
„Publicistica poetului poate răscoli acum aceste spirite adormite/bântuite de fel de fel de curente care numai bine nu fac țării”
La premiera din această seară a fost prezent și ziaristul Traian Apetrei, fostul director al Teatrului „Mihai Eminescu”, care a apreciat inițiativa reprezentanților instituției. „Socotesc această inițiativă pe care a luat-o Teatrul Eminescu ca fiind una extrem de potrivită, prin faptul că publicistica poetului poate răscoli acum aceste spirite adormite/bântuite de fel de fel de curente care numai bine nu fac țării. Dacă l-aș pomeni acum pe Eminescu pentru ceva anume este pentru această viziune de țară, ceea ce ne lipsește nouă acum. Și un alt al doilea aspect posibil de invocat este acesta al capitalului de care țara are nevoie(…)”, a declarat Traian Apetrei.
De asemenea, acesta a subliniat faptul că Eminescu arată prin publicistica sa pilonii pe care ar trebui să se sprijine cu adevărat țara. „Eminescu trebuie citit și în această latură, opera poetică, dar și gazetăria care poate fi o sursă de ordonare a gândirii contemporane românești”, a transmis Traian Apetrei.
Și spectatorii au fost încântați de reprezentația actorilor și de această abordare a operei eminesciene. „Nu ai cum să spui că nu-ți place Eminescu. Acesta este geniul nostru, vârful culturii românești. Ceea ce au făcut actorii de la Teatrul Eminescu este absolut deosebit, în sensul că ne-a adus aminte de opera eminesciană și ne-au adus în actualitate. E atât de actual ce-a zis Eminescu încât nu putem să vibrăm la ceea ce s-a spus pe scenă. Ne-a plăcut foarte mult, felicitări tuturor actorilor de pe scenă”, a spus Coca Dorica, o botoșăneancă prezentă la spectacolul din această seară.
Spectacolul s-a încheiat cu un moment poetic deosebit susținut de micuțul Rareș Prisacariu, în vârstă de 6 ani, care a recitat poezia ”Geniu pustiu”, de Mihai Eminescu. Spectatorii au stat în picioare minute bune pentru a urmări prestația micuțului care a uimit până la lacrimi prin intensitatea cu care a recitat creația.
Actorii care au evoluat pe scena Casei Tineretului sunt: Florin Aionițoaei, Cezar Amitroaie, Dana Bucătaru, Petruț Butuman, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Andreea Moțcu, Bogdan Muncaciu, Crenola Muncaciu, Gina Pătrașcu-Zamfirache, Valentin Popa, Silvia Răileanu, Marius Rogojinschi, Lidia Uja, Alexandra Vicol.