Prezent astăzi la Botoşani, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunţat că lucrările la Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative vor fi recepţionate luna viitoare. În cadrul conferinţei de presă, oficialul a explicat că şefa Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, a vizitat investiţia realizată lângă Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”. „Am trimis-o pe doamna director de la CNI să vadă exact cum stăm. Înţeleg că utilităţile sunt gata, sunt finalizate şi că în cursul lunii februarie putem să facem recepţia acestei lucrări. Eu cred că acesta este cel mai important, să găsim o soluţie, soluţia astăzi există, iar alţii, dumneavoastră, în primul rând mass media, veţi analiza cum a fost şi cum nu a fost, dar cred că cel mai important pentru toată lumea este că această investiţie se finalizează şi că putem să recepţionăm această lucrare”, a spus ministrul Dezvoltării.
S-a întârziat mult cu realizarea utilităţilor
Lucrările trebuiau executate până la finele anului 2019, însă acestea au fost tergiversate, urmare a unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi finanţator, respectiv Compania Naţională de Investiţii. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor, Astfel, abia pe 6 decembrie a ajuns schimbătorul de căldură pentru punctul termic al noului spital.
Finalizarea utilităţilor nu va însemna şi deschiderea spitalului pentru pacienţi. Încă nu a fost rezolvată problema cu asigurarea circuitelor, despre care se ştia încă de acum doi ani. „S-a mers pe ideea că se face tunel între Spitalul de Recuperare <Sfântul Gheorghe> şi Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative. Tunelul nu a mai fost făcut şi acum trebuie făcute unele modificări la intrarea principală. Constructorul a avut proiectare plus execuţie şi trebuie să ne dea spitalul să-l folosim”, a afirmat un oficial din Primăria Botoşani.
Spitalul trebuie acreditat
După ce lucrările vor fi recepţionate, urmează acreditarea noii unităţi spitaliceşti. Nici acreditarea nu poate fi făcută peste noapte. Mai mult, este de durată şi procedura de angajare a personalului. Altfel spus, vor mai trece luni bune până când botoşănenii să poată spune că au un nou spital în oraş.
Conform proiectului iniţial, această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care vor putea fi îngrijiţi aici de personal de specialitate.
Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.
Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu, însă lucrările au început în noiembrie 2017.