Bugetul municipiului Botoşani pe anul 2022 este aproape conturat. În aceste zile, conducerea primăriei a avut şedinţe cu şefii direcţiilor şi structurilor finanţate din fonduri locale şi în câteva zile bugetul va fi lansat în dezbatere publică. „Discutăm cu toate compartimentele primăriei şi instituţiile de învăţământ, instituţii subordonate, care sunt solicitările pe buget. În principiu, am acordat o atenţie deosebită continuării proiectelor cu fonduri europene, sprijinirii unităţilor de învăţământ, infrastructura rutieră, crearea de noi locuri de parcare în municipiu, pentru care am finalizat demersurile privind aceste investiţii în anul 2021 şi continuăm cu finanţarea lor”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului.
La Cinematograful Unirea, instituţie preluată în administrare de către municipalitate, va fi întocmită documentaţia pentru realizarea unui centru cultural, păstrând în acelaşi timp şi destinaţia actuală. În buget vor fi alocate sume pentru preluarea reţelei de iluminat public şi cumpărarea Casei Ankele.
„Dorim să asfaltăm anumite străzi”
„Suntem pe ultima sută de metri şi cu reţeaua de străzi pe care vrem să o reabilităm pentru care am trimis documentaţii la Ministerul Dezvoltării. Dorim, de asemenea, să asfaltăm anumite străzi cu bani din bugetul local, dar să vedem, în funcţie de ce alte cheltuieli avem, ce străzi pot intra, în afara celor pentru care am cerut deja finanţare prin PNDL III sau cu fonduri europene, de la GAL şi aici mă refer la cele trei străzi, Zimbrului, Izvoarelor şi Vâlcelei, pentru care aşteptăm să semnăm contractul de finanţare”, a explicat Cosmin Andrei.
Se va continua cu proiectarea unui cvartal de străzi în zona Împărat Traian, pentru a căuta ulterior finanţare. S-a mai propus alocarea de fonduri pentru înfiinţarea unor locuri de joacă. La modul general, municipalitatea va aloca un milion de lei pentru înfiinţarea unor locuri de joacă. Pentru unităţi de învăţământ sunt propuse fonduri pentru dotări, respectiv reabilitarea acoperişurilor la Liceul de Artă şi Grădiniţa 6.
„Un buget mai bun decât în anul precedent”
Potrivit edilului, bugetul de dezvoltare va fi de 40 de milioane de lei, în timp ce partea de funcţionare va presupune un efort bugetar de 190 de milioane de lei. „Este un buget mai mare decât în anii precedenţi pe partea de dezvoltare şi voi veni în faţa dumneavoastră cu investiţiile pe care le propunem”, a mai spus Cosmin Andrei.
Bugetul pe anul 2022 a fost caracterizat de către edil ca fiind „un buget mai bun decât cel din anul precedent, dar cu cheltuieli foarte mari pe partea de funcţionare”.
„Aceste cheltuieli au venit cu indexări de la 20 la 50% din partea compartimentelor, de la instituţii de cultură, Poliţie Locală, DSPSA, motivat de faptul că s-au scumpit utilităţile şi plătim pentru toate aceste instituţii, pentru funcţionarea lor, energie electrică, încălzire, indexarea salariilor minime. Nu s-a mărit structura de personal, aparatul propriu rămâne cu aceiaşi angajaţi, instituţiile la fel. Pe total, bugetele solicitate pe partea de funcţionare sunt mult mai mari. Şi aceasta a fost motivaţia care s-a repetat în discuţiile cu toate compartimentele, cheltuieli mai mari cu energia electrică, carburanţi, cu tot ceea ce înseamnă funcţionare”, a mai precizat primarul municipiului.