spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTŢeapă pentru părinţi şi bunici (video)

Ţeapă pentru părinţi şi bunici (video)

Mii de pensionari botoşăneni care l-au crezut pe ministrul Marius Budăi că nimeni nu va lua sub 2.200 de lei în ianuarie au rămas cu buza umflată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Principiul solidarităţii sociale nu mai are o însemnătate atât de mare pentru guvernanţi atunci când vine vorba despre ajutoarele promise, iar asta duce uneori la situaţii profund nedrepte. Astfel, zeci de mii de pensionari şi-au făcut speranţe după ce au auzit în decembrie declaraţiile ministrului Muncii că în ianuarie 2022 nimeni nu va primi sub 2.200 de lei. Speranţele lor au fost întărite de afirmaţia lui Marius Budăi care a spus că „măsura vine să îi sprijine pe cei mai nevoiaşi dintre părinţii şi bunicii noştri. Nu va exista în luna ianuarie nicio persoană care să încaseze ca venituri – cumulat pensie plus sprijin – mai puţin de 2.200 de lei”.

“Părinţii şi bunicii” au fost duşi cu vorba

După câteva zile de speranţe şi planuri deşarte ale pensionarilor, ministrul botoşănean al Muncii a schimbat macazul şi a năruit calculele a zeci de mii de pensionari. Acesta a anunţat că doar pensionarii care au pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei vor primi un sprijin de la stat pentru a ajunge la 2.200 de lei, însă şi aşa au apărut alte nedreptăţi. Cei care depăşesc valoarea de 1.600 de lei, nu vor primi nimic. Astfel, s-a ajuns la situaţii în care unii pensionari, cu 35 de ani de muncă, să primească o pensie mai mică decât unii care au muncit şi cotizat doar 15 ani.

Marius Budăi a explicat cum s-a ales pragul de 1.600 de lei. „Am spus că niciun pensionar care are pensia mai mică sau egală cu 1.600 de lei nu va primi o pensie mai mică de 2.200 de lei în luna ianuarie. Adică cei 2,45 milioane de pensionari care se încadrează aici. Pragul de 1.600 de lei nu a fost ales aleatoriu. 1.600 de lei este pensia medie pe luna decembrie 2021 și ne-am propus să-i sprijinim pe cei cu pensii până la pensia medie. Tot timpul s-a spus și s-a cerut să-i ajutăm pe cei cu pensii mici. Nu poți să faci majorare de pensii diferențiate, că atunci este neconstituțional, dar poți să intervii cu anumite măsuri de sprijin punctual, atunci când este nevoie, pentru cei de la baza de jos. Și gândiți-vă că sunt jumătate dintre pensionari, 2,45 milioane de oameni, care vor primi acest sprijin”, a declarat Marius Budăi, pentru Antena3.

Un număr foarte mare de pensionari nu se vor încadra în promisiunea botoşăneanului care s-a autoproclamat „cel mai bogat nepot, pentru că are 4,5 milioane de bunici”. Astfel, cei care au pensii de peste 1.600 de lei, chiar şi cu un leu în plus, nu vor primi nici un sprijin.

Cine va primi ajutor

Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024 şi este menită să vină în sprijinul acestei categorii de persoane vulnerabile, în perioada de iarnă, ca sprijin excepţional.
În total, 2,45 milioane pensionari ar trebui să beneficieze de acest tip de sprijin.

Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acorde diferenţiat, pentru ca pensia şi ajutorul să ajungă la concurenţa sumei de 2.200 de lei. Astfel, spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Sprijin acordat o singură dată

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidența caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.

Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. De asemenea, nici majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie în acest sezon rece.

Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de 4.882.192 persoane.

Botoşănenii sunt cei mai săraci pensionari din ţară

Pensionarii botoşăneni sunt cei mai amărâţi din întreaga ţară, ei având de departe cele mai mici venituri. Astfel, potrivit datelor centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS), în trimestrul al II-lea al anului 2021 pensia medie lunară a fost în judeţ de 1.272 de lei.

Botoșaniul se află pe primul loc în topul celor mai mici pensii medii de asigurări sociale de stat şi este urmat de județele Giurgiu (1.282 lei) și Vrancea (1.297 lei). La polul opus se situează județul Hunedoara (2.125 lei), municipiul București (2.029 lei) și județul Brașov (1.890 lei).
Numărul mediu de pensionari botoșăneni a fost de 77.988 persoane în trimestrul II din 2021, în scădere cu 187 persoane faţă de trimestrul precedent şi în scădere cu 672 persoane față de trimestrul II din 2020.

Zeci de mii de pensii minime

Sărăcia judeţului Botoşani este reflectată şi de statisticile referitoare la numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari. Astfel, în urma statisticii realizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), Botoșaniul se află pe locul trei în topul celor mai numeroși beneficiari din rândul pensionarilor din agricultură.

Astfel, în luna decembrie, erau luați în evidență 28.458 de beneficiari de indemnizaţie socială, în scădere cu 1.621 de persoane comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când erau luați în evidență 30.079 de beneficiari.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...