Reprezentanţii Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) din Botoșani au făcut recent un apel către absolvenții școlilor postliceale de asistent medical care să facă voluntariat în cadrul instituţiei.
„Fac un apel către absolvenții școlilor postliceale de asistent medical, care își doresc un stagiu de voluntariat la SJA Botoșani, vă aștept cu drag la sediu pentru înscrieri”, a declarat medicul Eduard Gurău, managerul SJA.
Declaraţiile vin în contextul în care, odată cu debutul celui de-al cincilea val al pandemiei, cadrele medicale se aşteaptă la un număr destul de mare de pacienţi. „Va veni cu siguranţă o perioadă dificilă, atât pentru botoşăneni, cât şi pentru cadrele medicale. Din experienţa celorlalte valuri ale pandemiei, numărul de apeluri la 112 va creşte semnificativ, iar de multe ori aceasta se întâmplă în mod nejustificat. Se cresc timpii de aşteptare pentru cazuri foarte grave pentru transportul persoanelor cu forme uşoare sau medii de boală”, a precizat recent medicul Eduard Gurău.
Potrivit reprezentanților SJA, recrutarea este realizată în condiții de pandemie, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei Covid 19!
Înscrierile se fac în perioada 17-19 Ianuarie 2022, la sediul central al SJA Botoșani. La înscriere pot participa studenți medicină generală anii II-V, studenți asistenți medicali generaliști, anii II-III, inclusiv absolvenți, elevi școala postliceală ani II-III, inclusiv absolvenți.
Acte necesare: CI, adeverința din care să rezulte calitatea de student/elev la școala postliceală, diploma de absolvire pentru absolvenți, adeverința medicală “clinic sănătos” cu mențiunea “dosar voluntariat”, adeverință dacă a mai făcut stagiu de voluntariat și perioada. “Îmi doresc să vină cât mai mulți voluntari, avem nevoie de ei, iar ei au ce învață de la noi. Avem asistenți medicali si medici cu multă experiență. Chiar dacă nu toți își vor dori să rămână la noi, măcar să știe minimele proceduri de acordare a primului ajutor medical: efectuare manevrelor de resuscitare cardiopulmonară, să diferențieze un pacient conștient de unul inconștient, să știe când săfaca un apel la 112, să participe la imobilizarea unui pacient cu politraumatism dintr-un accident rutier, și tot așa”, a mai spus medicul Eduard Gurău. În acest sens, la SJA va fi desemnat și un formator, în persoana asistentului principal Cristi Calimandriuc, care va organiza și cursuri practice și teoretice cu grupa de voluntari. Mai mult, cei de la SJA doresc să organizeze astfel de cursuri pentru voluntari și în substațiile de la Dorohoi, Darabani, Flămânzi, Săveni și Trușești.