Ancheta deschisă de procurorii anticorupție în „Dosarul păcănelelor” continuă să facă victime colaterale. Joi, pe 6 ianuarie a.c., chiar în ziua în care principalii actori ai afacerii cu păcănele își primeau pedeapsa de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), alți doi botoșăneni, care au folosit aparate de jocuri de noroc fără licență, au fost condamnați la rândul lor pentru desfășurare de jocuri de noroc fără licență sau autorizație. Este vorba de Stelian H., de 35 de ani, administrator la o firmă din comuna Havârna, și Mariana C., de 47 de ani, fost administrator la MGV Company SRL, care preluase în custodie păcănelele cu pricina, ambii alegându-se cu câte o amendă penală de 4.800 de lei. Asta după ce, în timpul descinderilor organizate în județ de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în noiembrie 2015, în incinta societății din Havârna au fost descoperite trei din cele 179 de aparate de jocuri exploatate ilegal.
Aparatele cu pricina fuseseră puse la dispoziție de MGV Company SRL, însă nu se plătea niciun fel de taxe pentru ele. Prin urmare, în momentul în care procurorii DNA au finalizat ancheta în cazul oamenilor de afaceri Ștefan Viorel Dănuță, Costel Calistru și Silviu Spiridon, inclusiv a fostului inspector de la Oficiul Național de Jocuri de Noroc care îi proteja, Ioan Teodorescu, ancheta privind cazul de la Havârna a fost disjunsă și trimisă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani pentru finalizarea cercetărilor. Aici, ancheta a durat până în martie 2021, când Stelian H. și Mariana C. au fost trimiși în judecată separat de restul grupului.
Investigațiile au arătat că cei doi ar fi exploatat, în perioada septembrie 2014 – noiembrie 2015, trei aparate de jocuri de noroc tip lot-machine, fără a deține licență sau autorizație de organizare a jocurilor de noroc, aparatele cu pricina nefiind sigilate sau înseriate. Audiați, cei doi au recunoscut că au utilizat aparatele în baza unei simple convenții verbale, banii fiind colectați de reprezentanții firmei MGV Company, care se prezentau la local, citeau contoarele și ridicau sumele, bărbatului revenindu-i o cotă parte de 35% din încasări. Imediat ce dosarul a ajuns în instanță, cei doi au solicitat să fie judecați în formulă simplificată, iar instanța i-a condamnat la plata amenzilor penale. În plus, magistrații au dispus ca cei doi să plătească în solidar către Fisc toate taxele aferente pentru utilizarea celor trei aparate de joc respectiv taxa de licență, autorizația de exploatare și taxa de viciu, taxe care au fost evaluate de reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală la 29.000 de euro. Dacă nu vor achita banii, ei riscă să rămână fară casă sau fără pământ, întrucât instanța a menținut sechestrele instituite pe bunurile acestora.
Prima sentință a fost pronunțată de Judecătoria Darabani în octombrie 2021, dar cei doi au făcut apel, însă fără succes. Astfel, decizia definitivă a venit joi, pe 6 ianuarie a.c., când Curtea de Apel Suceava a respins acțiunea celor doi și a menținut sentința Judecătoriei Darabani. Interesant este că aceasta hotărâre a coincis cu pronunțarea sentinței de către Înalta Curte de casație și Justiție, care a dispus condamnarea actorilor principali la închisoare cu suspendare sub supraveghere.