Amenințat cu suspendarea autorizației de mediu pentru o perioadă de 6 luni, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni va continua să funcționeze. Asta pentru că reprezentanții Consiliului Județean (CJ) au demarat procedurile pentru autorizarea ultimelor instalații montate în cadrul depozitului, iar operatorul – Diasil Service SRL – a pus în funcțiune toate stațiile de tratare a levigatului. În plus, a fost efectuată și o expertiză privind starea membranei de protecție din cadrul celulei de depozitare care nu a evidențiat niciun fel de pericol cu privire la impermeabilitatea acesteia.
Reprezentanții Gărzii de Mediu, care urmau să efectueze un nou control la depozitul de deșeuri pentru a verifica gradul de conformare la măsurile dispuse în noiembrie 2021, a decis să aștepte decizia instanței, după ce Diasil a contestat raportul de inspecție întocmit în urmă cu două luni. „Vom informa Garda Națională de Mediu cu privire la măsurile de conformare declanșate de Consiliul Județean, iar controlul va fi efectuat după ce instanța se va pronunța asupra acțiunii deschisă de Diasil”, a precizat Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani.
Măsuri dispuse de Garda de Mediu
Notificarea privind posibila suspendare a autorizației de mediu de la CMID Stăuceni a fost înaintată de Agenția de Protecție a Mediului încă din 15 noiembrie 2021, după un control făcut de comisarii de mediu. Atunci, comisarii de mediu au dispus luarea imediată a unor măsuri pentru evitarea unui posibil accident ecologic din cauza cantității mari de levigat adunată la baza depozitului, dar și a alunecărilor de teren care puneau în pericol stabilitatea celulei de depozitare.
Termenul limită pentru intrarea în legalitate a fost de 31 decembrie 2021, însă încă din luna noiembrie CJ a dispus alocarea unor sume importante pentru realizarea lucrărilor de consolidare, fiind sesizată inclusiv Instituția Prefectului pentru declararea stării de urgență în cazul CMID Stăuceni, astfel încât instituția să poată obține toate autorizațiile și avizele necesare în regim de urgență pentru demararea lucrărilor. Doar că lucrările de consolidare a digului nu pot fi efectuate fără evacuarea parțială a levigatului adunat în corpul depozitului. În plus, întrucât staţia de tratare a levigatului prin osmoză inversă nu putea fi utilizată fără modificarea autorizației integrate de mediu, CJ a demarat la finele anului trecut procedura de autorizare.
Concomitent, cei de la Diasil au atacat în instanță atât măsurile dispuse de Garda de Mediu, cât și notificarea APM, solicitând suspendarea raportului de inspecție, dar și notificarea APM pe motiv că măsurile ar fi nelegale, iar termenele de 60 de zile stabilite inițial de Garda de Mediu ar fi nerealiste având în vedere că ne aflăm în plin sezon rece.