Ieri s-a împlinit un an de la debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 la Botoşani. Cu această ocazie, medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, a transmis un mesaj de mulţumire către personalul implicat în acest demers.
„La un an de la debutul campaniei de vaccinare aş vrea să mulţumesc tuturor celor care lucrează în centrele de vaccinare şi tuturor celor implicaţi, primăriilor care ne-au susţinut. Sperăm că această campanie de vaccinare va continua şi poate până la finalul anului vom avea o rată de vaccinare suficient de mare la nivelul judeţului Botoşani”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei.
Deşi încă de la începutul pandemiei specialiştii au preconizat că singura soluţie pentru stăpânirea acesteia va fi apariţia unui vaccin, majoritatea botoşănenilor nu au prea ţinut cont de acest aspect. Acest lucru se poate vedea în cifrele prezentate de autorităţi, Botoşaniul fiind una dintre zonele cu cele mai mici rate de vaccinare din Europa.
Aproximativ 30% dintre botoşăneni s-au vaccinat
La nivelul judeţului Botoşani interesul pentru vaccinare este extrem de scăzut. Astfel, până în prezent 106.783 de persoane au schema completă de vaccinare, adică puţin peste 30%. Până în prezent la nivelul judeţului Botoşani 109.396 de persoane au primit o primă doză de vaccin, 68.301 au primit două doze, iar 20.324 au făcut şi doza booster. În ultimele 24 de ore s-au vaccinat 483 de persoane, în timp ce pe 2 ianuarie s-au vaccinat 82.
La nivelul judeţului, cea mai mare rată de vaccinare este în municipiul Botoşani, unde aproximativ 37% dintre cetăţeni s-au vaccinat, iar cea mai mică este în Ripiceni, aproximativ 7%.
Cifre bune în rândul medicilor
La fel ca la nivel naţional, prima categorie care a avut acces la vaccin a fost personalul medical, iar primul centru de vaccinare a fost chiar la Spitalul Judeţean. La începutul lunii decembrie, peste 650 de angajaţi ai celui mai mare spital din judeţ erau în continuare nevaccinaţi. Datele arătau că se vaccinaseră 87% dintre medici (193 din 231), 77% dintre asistenţi (766 din 995) şi tot atât din rândul personalului auxiliar sanitar (441 din 573).
„A început să crească numărul de persoane care s-au vaccinat şi cu doza booster. Cum am spus de fiecare dată, şi medicii şi toate cadrele medicale sunt oameni înainte de toate şi au dreptul de a alege. În plus, marea majoritate a personalului medical a trecut prin boală. Unii chiar de două ori”, a declarat directorul DSP.
Există însă şi numeroase cadre medicale care se declară împotriva vaccinului, dar şi a măsurilor sanitare.
Penultimii din Europa
Cu un procent de vaccinare puțin peste 40% și cu o rată a mortalității de 267 de decese la un milion de locuitori, într-o situație de la finalul lunii noiembrie, România este pe unul dintre ultimele locuri la vaccinare din Uniunea Europeană.
Suntem urmați doar de Bulgaria, acolo unde procentul de vaccinare era în noiembrie de 29%, iar procentul de mortalitate era de 325 de cazuri la un milion de locuitori.