Veşti bune pentru persoanele care suferă de o formă uşoară de Covid19. Aceştia pot fi declaraţi vindecaţi de către medicul de familie după doar 10 zile de monitorizare şi nu după 14 cum era până acum. De asemenea, persoanele declarate vindecate se pot întoarce la locul de muncă sau școală la cel puțin zece zile de la primul test pozitiv, fără a avea nevoie de un rezultat negativ.
Noile reguli au intrat în vigoare luni, 3 ianuarie 2022, atunci când au fost publicate în Monitorul Oficial.
Aceste modificări se aplică însă doar pacienților asimptomatici și cu forme ușoare.
Modificări şi în privinţa tratamentului
Potrivit AvocatNet.ro, în ceea ce priveşte tratamentul bolnavilor monitorizați de medicul de familie, antiviralele orale vor fi oferite doar în primele șapte zile de boală pacienților cu factori de risc de evoluție severă și doar după aprecierea eventualelor contraindicații sau precauții. Nu vor fi prescrise antibiotice, cum ar fi azitromicină, decât dacă apar infecții bacteriene, nu se recomandă administrarea dexametazonei sau a altor corticosteroizi în faza incipientă a bolii, deoarece pot prelungi sau agrava evoluția bolii.
Reguli distincte pentru pacienţii cu forme grave
Pe de altă parte, pacienții COVID-19 care au fost internați din cauza simptomelor sau a altor boli care s-au agravat pe fondul infectării cu SARS-CoV-2 pot fi externați cu statutul de vindecat sau atunci când medicul care îi tratează consideră oportun, pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu recomandarea de izolare la domiciliu. Aceștia urmează să fie monitorizați în continuare și declarați vindecați de către medicul de familie la încheierea perioadei de izolare recomandate.
Pacienții COVID-19 monitorizați la domiciliu sunt îndrumați spre internarea în spital dacă prezintă următoarele simptome:
– febră înaltă ce durează de cinci zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
– tuse seacă intensă sau care se accentuează;
– o saturație a oxigenului mai mică de 94% în cazul celor care nu aveau probleme respiratorii înainte de îmbolnăvire;
– greutate în respirație;
– dureri toracice la inspirația profundă;
– stare de oboseală intensă, însoțită de slăbiciune fizică;
– dureri de cap puternice.
CARE SUNT PROCEDURILE ÎN CAZUL PACIENŢILOR DIAGNOSTICAŢI CU COVID
– sunt monitorizați de medicul de familie pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie;
– sunt evaluați în centrele de evaluare și vor primi tratament antiviral: pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie; cei care nu necesită oxigenoterapie, au manifestări clinice ușoare sau medii, dar au factori de risc;
– sunt internați în spital: cei care prezintă sau nu semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii preexistente în timpul monitorizării la domiciliu; cei care necesită oxigenoterapie, au manifestări severe de COVID-19 sau care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau cu sepsis/ șoc septic (cei în stare critică); pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVD-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență medicală din cauza imposibilității de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu.