Numărul persoanelor care solicită bani de la stat în calitate de urmaşi ai prizonierilor de război şi deţinuţilor politic este într-o ușoară scădere. Astfel, în luna noiembrie au fost depuse la Agenția Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), 95 de cereri, cu 13 cereri mai puțin comparativ cu luna octombrie când au fost depuse 108 cereri.
„De la începutul anului 2021 au fost depuse un număr de 3.079 cereri pentru acordarea drepturilor urmașilor persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”, potrivit directorului executiv al AJPIS, Sebastian Tocariu.
Valoarea medie a indemnizaţiei acordate urmaşilor deţinuţilor politic sau prizonierilor de război este de 1.524 lei.
De la începutul anului au fost primite 3.079 de hotărâri ale AJPIS, toate dosarele fiind puse în plată, potrivit reprezentanților CJP.
Drepturi acordate urmaşilor
Potrivit prevederilor legale în vigoare, copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului, are dreptul la o indemnizație lunară.
Soțul/soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
„Se acordă câte 700 de lei pentru fiecare an stat de părinte în lagăre sau puşcării. Dacă părintele a fost trei ani în detenţie, urmaşul primeşte 2.100 de lei. Solicitanţii care erau deja născuţi, sau s-au născut în timp ce părintele era în situaţia respectivă, era persecutat politic, atunci primesc 100% din sumă. Cei care s-au născut după ce părintele a revenit acasă, primesc 50% din sumă. Urmaşii celor care au murit în detenţie primesc câte 500 de lei lunar”, a explicat recent directorul AJPIS Botoșani.