Astăzi, în a doua zi de Crăciun, creştinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. După ce ieri, creştinii au prăznuit Taina în care Maica Domnului este aceea care uneşte pe veci omenirea cu Dumnezeu, născând pe Domnul Hristos, astăzi, Maica Domnului, privind la Domnul Isus, în primul rând, şi apoi la credincioşi, ar spune către Tatăl ceresc: „Iată, Doamne, eu şi toţi pruncii pe care mi I-ai dat, fii binecuvântat în veci!”.
În a doua zi de Crăciun, ne amintim de toţi cei care sunt apropiaţi de Maica Domnului, atât pe pământ, cât şi în ceruri. Este o sărbătoare a comuniunii care uneşte cele două lumi, pe sfinţi cu credincioşii de pe pământ, prin intermediul rugăciunii Născătoarei de Dumnezeu. Este o zi în care credincioşii trebuie să mediteze la iubire şi prietenie, două realităţi pe care Iisus Hristos le-a întărit prin venirea Sa pe pământ.
Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. Soborul are loc în general după o mare sărbătoare și este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți Sfinți precum Soborul Sfinţilor Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.
Cuvântul bisericesc sobor înseamnă adunare de oameni, o chemare către ei să se adune în cinstea Maicii Domnului. Totodată, cuvântul sobor arată că Maica Domnului se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinţilor fericiţi din ceruri şi că, aşa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinţilor şi Îngerilor din ceruri. Adunarea cerească se uneşte, astăzi, cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului.
Maica Domnului este maica tuturor popoarelor pământului
Maica Domnului a fost aleasă de Preasfânta Treime, din toate popoarele pământului, cea mai curată şi mai sfântă fecioară, din neam arhieresc şi împărătesc, ca să slujească la mântuirea neamului omenesc.
Maica Domnului este al doilea cer sau a doua lume. Prin ea s-a înnoit neamul omenesc şi ea este Împărăteasa tuturor îngerilor şi a tuturor sfinţilor şi Maica noastră a tuturor popoarelor pământului şi a celor necăjiţi şi întristaţi care o cheamă în ajutor.