Situație disperată în comuna Broscăuți, după ce peste o mie de locuințe au rămas fără apă potabilă din cauza unei avarii majore care a avut loc pe conducta de 160 milimetri ce alimentează localitatea. Cel mai probabil, defecțiunea a survenit pe tronsonul dintre municipiul Dorohoi și Broscăuți, în cursul zilei de vineri (n.r. – 17 decembrie a.c.). De atunci, oamenii spun că sistemul de alimentare a devenit nefuncțional, iar ei sunt nevoiți să aducă apă cu gălețile de la fântâni, de la zeci de metri distanță.
„Sunt cinci zile de când a rămas fără apă și nu este exclus ca situația să rămână așa până după Crăciun. Nu putem folosi nici măcar mașinile de spălat. A trebuit să căutăm soluții alternative – cădițe și lighene – să ne putem spăla și spălăm hainele, ca acum o sută de ani”, se plâng oamenii. Disperați, localnicii au sunat și la operatorul de apă pentru a reclama avaria, iar o echipă de muncitori a ajuns în teren, unde a verificat traseul conductei, fără a găsi însă avaria.
Cei din Broscăuți spun că vechea rețea trecea pe sub un iaz din apropiere, însă în urmă cu câțiva ani localitatea a beneficiat de o investiție care a presupus montarea unei conducte noi, care urma să devieze de la traseul vechi tocmai pentru a ocoli iazul. Când au ajuns în teren, cei de la Nova Apaserv au verificat traseul conductei pas cu pas, fără a găsi nicio scurgere. Atunci s-a încercat o altă manevră – s-au deschis vanele la maxim către Broscăuți pentru a se băga o presiune mai mare în sistem, în speranța că țeava va ceda, iar apa va ieși la suprafață, dar nici această variantă nu a dat niciun rezultat. Prin urmare, oamenii se gândesc dacă nu cumva traseul conductei nu a fost modificat, iar toată apa se scurge acum în iazul cu pricina. „S-au făcut verificări în teren și s-au încercat mai multe manevre pentru a depista avaria. Există și posibilitatea ca apa să se scurgă în iaz, dar nu vrem să ne hazardăm și să spunem ceva incorect. De aceea, mâine (n.r. – miercuri, 22 decembrie a.c.) vom trimite o nouă echipă în teren pentru a vedea care este situația. Sperăm să remediem problema cât mai repede cu putință”, a spus Liviu Ștefan, directorul general Nova Apaserv.
Doar că problema nu pare atât de simplă. Pentru că, dacă este vorba de conducta veche, atunci aceasta trece pe sub iaz, iar intervenția ar fi extrem de anevoioasă și ar presupune ori golirea iazului, ori utilizarea unor scafandri. În schimb, dacă este vorba de conducta nouă, atunci lucrarea este în garanție, iar cel care ar trebui să asigure intervenția ar fi constructorul. Prin urmare, acesta va trebui notificat în prealabil și abia ulteriorva trimite o echipă proprie la Broscăuți.
Din aceste motive, oamenii din sat sunt sceptici și tind să creadă că situația va fi remediată cel mai probabil după Crăciun. Doar că, să speli totul la mână și să cari apa cu găleata sunt niște lucruri care par desprinse dintr-un alt secol.