Scandalul tablourilor false vândute la licitație cu certificate de autenticitate semnate de expertul Cotinel Munteanu pare să fi izbucnit în urmă cu mai bine de șase luni. Astfel, printr-o postare făcută pe pagina de Facebook încă din 11 mai a.c., Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România – AEEAR (n.r. – persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, care funcționează pe criterii profesional-științifice și acționează în interes public, în scopul protejării și promovării bunurilor cu semnificație cultural-artistică, indiferent de forma de proprietate a acestora) atrăgea atenția cu privire la apariția pe piața a unor falsuri grosolane ce purtau viza de autenticitate a lui Cotinel Munteanu.
„Ia priviți aici ce orori se mai vând pe plaiurile noastre drept Tonitza, cu acte în regulă, semnate de unul Cotinel Munteanu, cu ștampila de la Ministerul Culturii. Pe asemenea orori se plătesc mii de euro, iar fapta de înșelătorie este una penală”, se menționa pe pagina oficială a asociației. Pentru a fi și mai convingători, cei de la AEEAR au atașat și o întreagă galerie cu 10 fotografii cu un așa-zis tablou semnat „Tonitza” reprezentând un nud de femeie, prima imagine postată fiind tocmai certificatul de expertiză cu ștampila pe care apărea numele lui Cotinel Munteanu. Postarea a atras la acea vreme mai multe comentarii din partea cunoscătorilor. Aceeași organizație a mai postat pe pagina de Facebook, pe 26 august a.c., o altă serie de falsuri, printre tablourile cu pricina figurând și două piese care purtau numele lui Constantin Piliuță, un adevărat maestru al artei plastice născut la Botoșani (n. 4 februarie 1929- d. 3 mai 2003). AEEAR are 57 de membri, însă printre aceștia nu se află și Cotinel Munteanu.
Cert este că expertul Cotinel Munteanu este acreditat de Ministerul Culturii încă din 2011 pe linia bunurilor cu semnificație artistică – artă modernă românească și decorativă, inclusiv pentru obiecte de patrimoniu. Totodată, Cotinel Munteanu este și pictor, el fiind absolvent al Facultății de Arte Plastice Iași, promoția 1985. În plus, pe parcursul carierei, el a participat cu lucrările proprii la diverse expoziții.
Scandalul a izbucnit joi, pe 16 decembrie a.c., când polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, au organizat 10 percheziții domiciliare, din care una la sediul Memorialului Ipotești, în biroul lui Cotinel Munteanu, iar alta în Iași, la domiciliul acestuia, de unde anchetatorii au ridicat mai multe bunuri și documente. Ulterior, conducerea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” s-a delimitat de activitatea de expert a lui Cotinel Munteanu și a precizat că acesta a acționat în nume propriu.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române, cercetările sunt efectuate în cadrul unui dosar penal ce vizează fapte de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală. „În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, au transmis anchetatorii.
Perchezițiile au avut ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.
În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare două mandate de aducere, urmând să fie citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători.