spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTLegende confirmate după scanarea Centrului Istoric (video)

Legende confirmate după scanarea Centrului Istoric (video)

Centrul Istoric reprezintă cu adevărat o zonă emblematică pentru municipiul şi judeţul Botoşani. O demonstrează şi Proiectul transfrontalier „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, în cadrul căruia, una dintre componente vizează scanarea Centrului Istoric.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astăzi, Primăria Botoşani a găzduit o conferinţă în cadrul căreia s-au prezentat rezultatele obţinute până acum de către municipalitate, Direcţia de Cultură şi partenerii din Ivano Frankivsk – Ucraina. Astfel, s-au făcut paşi importanţi în direcţia amenajării unui Muzeu multimedia al diversităţii multiculturale într-un beci din Centrul Istoric şi amenajării Muzeului armelor în Ivano Frankivsk. Ceea ce este cu adevărat spectaculos este faptul că scanarea Centrului Istoric confirmă legendele care au circulat până acum cu privire la existenţa unor beciuri, unele cu două sau trei nivele şi a unor tunele sub Centrul Istoric.

Informaţiile spectaculoase au fost prezentate de Ciprian Săvescu, reprezentantul asocierii de firma care scanează Centrul Istoric.

Contractul nostru presupune mai multe activități. Prima activitate și cea mai importantă se referă la scanarea tridimensională a beciurilor, tunelurilor care există, care pot fi vizualizate. A doua etapă constă  măsurători cu o tehnologie georadar de scanare prin pământ în locurile unde nu există acces fizic la respectivele tuneluri și beciuri. O altă activitate ține de realizarea unui plan, a unei hărți, în urma unor zboruri cu echipamente de tip dronă, iar o altă subetapă este reprezentată de un tur virtual la nivelul solului și subteranului acolo unde există acces fizic”, a declarat Ciprian Săvescu.

Potrivit acestuia, toate informațiile vor fi transpuse într-o hartă interactivă cu acces online. O ultimă etapă este realizarea unui raport ştiinţific prin care să fie interpretate toate rezultatele într-un mod integrat.

„Sunt beciuri care pleacă de sub clădiri şi se continuă cu tunel”

Scanarea a evidenţiat lucruri importante cu privire la beciurile existente şi anume cum sunt acestea dispuse unele faţă de altele şi caracteristicile interioare ale beciurilor. „Din punct de vedere al modului cum sunt dispuse unele faţă de altele, constatăm beciuri care pleacă de sub clădiri şi se continuă cu tunel, spre centrul pieţei (Piaţa 1 Decembrie – n.r.). Constatăm o anumită relaţie spaţială unele faţă de altele, respectiv beciurile sunt paralele şi observăm că se opresc relativ la acelaşi punct. Totodată, unele beciuri intră sub piaţă şi se întorc înapoi. În partea opusă se constată o altă reţea de beciuri, care, la fel iese de sub amprenta clădirii şi converge spre partea centrală a pieţei. În ceea ce priveşte beciurile din zona străzii 1 Decembrie, constatăm că unele din ele ies în afara perimetrului clădirii şi sunt oprite într-un mod brusc, accidental, iar altele au fost închise de-a lungul timpului de către proprietari, la nivelul faţadei clădirii”, a explicat Ciprian Săvescu.

Prezent la conferinţă, arhitectul Mihai Tulbure a declarat că despre existenţa acestor beciuri se ştia încă de acum 50 de ani, însă atunci nu exista tehnica actuală pentru a zona să fie explorată aşa cum se cuvine. „Aici se făcea un comerţ important care făcea legătura dintre Lvov şi Crimeea şi beciurile erau folosite pentru depozitarea mărfurilor. Există multe legende, dar legendele sunt nişte minciuni susţinute de adevăruri”, a spus Mihai Tulbure.

„Proiectul va fi cu siguranță unul de succes”

La conferinţa găzduită de primărie au participat primarul Cosmin Andrei, alţi şefi şi funcţionari din Primăria Botoşani, athitecţi, şefi de instituţii şi membrii unei delegaţii din Ucraina. „Este un proiect pe care îl implementăm deja de anul trecut cu partenerii noștri din Ivano Frankivsk. Este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014 – 2020. Liderul de proiect este municipiul Botoșani și partener Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională”, a declarat Raluca Bălăşcău, managerul proiectului, şeful Serviciului Management Proiecte din cadrul Primăriei Botoşani.

Primarul Cosmin Andrei şi-a exprimat convingerea că în Centrul Istoric sunt lucruri interesante, care vor fi integrate în circuitul turistic prin care se dezvoltă și economia locală. „Aștept cu interes rezultatele finale, cunosc aspecte care sunt cu adevărat spectaculoase, deci proiectul va fi cu siguranță unul de succes”, a mai spus Cosmin Andrei.

În cadrul conferinței a fost prezentat și un film despre Ivano Frankvisk, film care a inclus şi imagini de la „Festivalul Fierarilor”. Maeștrii fierari i-au trimis primarului Cosmin Andrei un logo pentru proiectul transfrontalier, care va fi primul exponat din Muzeul multimedia ce se va deschide anul viitor.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...