Achiziția Casei Moscovici va goli vistieria Consiliului Județean. Asta pentru că aleșii județeni vor trebui să plătească întreaga sumă, în trei tranșe egale, până cel târziu la sfârșitul lunii august 2022. Potrivit contractului care va fi încheiat cu actualul proprietar al clădirii, societatea Nord Proiect SA, o primă tranșă de bani, adică 1.078.484 lei, va trebui achitată până la finele acestui an, rata II nu mai târziu de 30 iunie 2022 și rata III nu mai târziu de 30 august 2022. De altfel, dreptul de proprietate asupra imobilului va fi transferat către CJ abia după achitarea întregii sume, dar nu mai târziu de 30 august 2022, dată la care vânzătorul se obligă să predea și imobilul. În intervalul de timp de la semnarea contractului până la predarea imobilului, plata utilităților cade în sarcina Nord Proiect SA Botoșani. La data transferului de proprietate, bunul imobil va trebui să fie liber de orice sarcini. De altfel, prima tranșă din sumă va trebui să fie utilizată de Nord Proiect pentru stingerea unui debit către o unitate bancară, așa încât clădirea să fie scoasă de sub gaj. Informațiile au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ în care aleșii județeni au votat în unanimitate pentru achiziția clădirii, contractul cu Nord Proiect urmând să fie semnat chiar de președintele CJ, Doina Federovici, nu de către comisia de negociere.
Oferta privind achiziția clădirii a fost înaintată către CJ încă din vara lui 2020, iar în urma finalizării procedurilor de negociere cu reprezentanții Nord Proiect SA, s-a stabilit ca prețul tranzacției să fie valoarea de piață reieșită din evaluare, respectiv de 3.235.452 lei, echivalentul a 658.000 euro, la cursul valutar BNR de 4,9171 lei/euro.
În urma tranzacției, CJ va prelua clădirea cu o suprafață construită la sol de 872,13 metri pătrați, și terenul pe care este construită, respectiv 1.099 metri pătrați, imobilulul, care este monument istoric, urmând să găzduiască o parte din Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” și dar și Muzeul Județean de Istorie, în perioada în care sediul acestuia de pe Pietonalul Unirii va intra în reabilitare.
De altfel, CJ a primit alte două notificări privind achiziția unor monumente istorice. Este vorba de o suprafață de circa 800 de metri pătrați, aflați pe teritoriul comunei Mihai Eminescu, amplasament pe care se află o parte din fortificația vechii cetăți de la Stâncești. Terenul este situat într-o pădure, accesul este extrem de anevoios, iar specialiștii din cadrul Muzeului Județean de Istorie au apreciat că obiectivul, adică acea porțiune de teren, nu prezintă interes arheologic. sta pentru că zonă nu permite nici măcar scanarea terenului. În schimb, situl arheologic se află pe un alt lot din apropiere, care are destinație de teren agricol și care este în proprietate privată, însă nu a fost scos la vânzare.
A doua notificare a venit cu privire la achiziția casei Missir, de pe strada Pușkin, din municipiul Botoșani, ridicată în anii 1890 și declarată monument istoric, dar clădirea este nefuncțională, ea fiind afectată în trecut de un incendiu. Prin urmare, în ambele situații, consilierii județeni au optat pentru neexercitarea dreptului de preemțiune.