Licitație vizând desemnarea constructorului care să continue lucrările la Teatrul „Mihai Eminescu” se apropie de final. „Suntem pe ultima sută de metri. Facem tot posibilul să anunțăm câștigătorul, dar suntem constrânși de unele termene pe care le avem cu răspunsuri de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.). Dacă răspunsurile vin în termen anunțăm în luna decembrie câștigătorul. Noi suntem spre final de evaluare tehnică iar procedura de evaluare financiară nu durează la fel de mult. Încercăm să ieșim cu un câștigător până la sfârșitul anului, dacă nu imediat la începutul anului viitor”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
Firmele participante la licitaţie, anunţate în luna august
La jumătatea lunii august, primarul Cosmin Andrei a anunţat că trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, sunt interesate de acest contract. Valoarea estimată a contractului este de 33.599.086,92 de lei. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava.
Perioada de execuţie pentru reabilitarea teatrului este de 24 de luni, iar contractul de finanţare are termen luna decembrie 2023. Edilul a îşi doreşte ca firma care va fi declarat câştigătoare să respecte graficul de execuţie a lucrărilor. Totodată, în evaluarea ofertelor tehnice municipalitatea a colaborat cu un expert în proiectare şi unul în domeniul construcţiilor civile.
A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”
Pentru repunerea în valoare a acestei clădiri emblematice pentru municipiu şi judeţ, municipalitatea a obţinut a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro. Sunt programate lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.
Prima finanţare europeană, de cinci milioane de euro, a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Lucrările au început în vara anului 2014, Traian Apetrei, directorul teatrului, afirmând atunci că „asistăm la un moment istoric„. Lucrările au fost oprite în anul 2015. Atunci s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare, neincluse în proiectul iniţial. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.
Lucrările de consolidare au costat 2,8 milioane de lei.