Sfârșitul anului va aduce bani în plus în bugetele primăriilor din județ. Este vorba de un total de 1,216 milioane lei, bani care au rezultat din surplusul apărut din sumele colectate din impozitul pe venit încasate suplimentar față de cifrele estimate la începutul acestui an.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Cifra a fost comunicată Consiliului Județean (CJ) de către reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Botoșani și reprezintă cota de 6% din impozitul pe venituri repartizată unităților administrativ teritoriale pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare, a programelor de dezvoltare locală și programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
Pentru ca banii să ajungă la nivelul localităților până la finele acestui an, conducerea executivă a CJ a convocat o ședință extraordinară care va avea loc marți, pe 14 decembrie a.c. Potrivit proiectului de hotărâre, 506.000 de lei vor fi repartizați municipiilor și orașelor. Astfel, municipiul Botoșani ar urma să primească 176.000 de lei, municipiul Dorohoi 80.000 de lei, iar orașele Darabani, Bucecea, Flămânzi, Săveni și Ștefănești câte 50.000 de lei. Alți 710.000 de lei vor pleca în mediul rural, toate comunele urmând să beneficieze, în mod echitabil, de câte 10.000 de lei fiecare.
„Conform art.28 pct.7 alin.(91) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.97/2021 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, impozitul pe venit corespunzător cotei de 6% încasat suplimentar se repartizează în mod egal județelor, peste limita stabilită, iar în cadrul fiecărui județ, în baza deciziei directorului direcției generale regionale a finanțelor publice/șefului administrației județene a finanțelor publice, consiliul județean repartizează în anul 2021 comunelor, orașelor și municipiilor, integral prin hotărâre, sumele suplimentare”, se menționează în proiectul de hotărâre a CJ.
În schimb, la nivelul CJ bugetul a fost diminuat cu 93.000 de lei la sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale din învățământul special.
Săptămâna trecută, însă, Guvernul Ciucă a alocat peste 400 de milioane de lei pentru 105 primării. Suma provenită din Fondul de rezervă bugetară este destinată finalizării investițiilor și pentru „cheltuieli urgente”, inclusiv pentru plata datoriilor legate de căldură. Banii au fost ceruți de Consiliile Județene pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și de protecție a copiilor, respectiv de primăriile din țară pentru acoperirea unor datorii legate de serviciile de termoficare și a unor cheltuieli cu proiectele locale. Astfel, CJ Botoșani ar urma să primească 6,5 milioane de lei, iar municipiul Botoșani 5 milioane de lei.