Judeţul Botoşani se apropie, cu paşi repezi, de marcarea unui an de la începutul campaniei de vaccinare, însă peste 650 de angajaţi ai celui mai mare spital din judeţ sunt în continuare nevaccinaţi. Astfel, cele mai recente date arată că la cea mai mare unitate medicală din județ s-au vaccinat până acum 193 dintre cei 231 de medici, adică peste 87%. Procentul este mai scăzut în rândul celorlalte categorii de personal de la Spitalul Județean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, însă mai ridicat decât în vară. Astfel, dintre cei 995 de asistenţi, 766 sunt vaccinaţi, adică 77%. Un procent similar este şi în rândul personalului auxiliar sanitar, dintre cei 573 de angajaţi fiind vaccinaţi 441.
Din totalul de 2.057 de salariaţi cat are cea mai mare unitate sanitară, în prezent aproape 1.600 sunt vaccinaţi cu schema completă de vaccinare. Teoretic mai sunt sub 500 rămaşi nevaccinaţi. Însă, în condiţiile în care aproape 800 de salariaţi ai SJU au trecut prin boală, asta ar însemna că aproape toţi angajaţii celui mai mare spital din judeţ au fost imunizaţi, natural sau prin vaccin.
„Am plătit un tribut destul de mare ca morți”
„În unele cazuri au fost şi discuţii personale, s-a discutat şi pe secţii, oamenii au înţeles, încet-încet, beneficiile vaccinului. În primul rând au început să se informeze din surse autorizate, de la medici specialişti, nu de pe internet, astfel că mulţi au ales să se vaccineze în această perioadă, atât pentru ei, cât şi pentru pacienţii cu care intră în contact”, a spus economista Doina Caba, managerul SJU.
Medicul chirurg Iulian Preda este cel care coordonează măsurile anti-COVID din spitalele botoșănene și a fost printre primii vaccinați la nivelul județului. Acesta a trecut și printr-o formă gravă de COVID și a susținut, în cadrul unui interviu acordat Monitorul de Botoşani, că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie.
„Am mai auzit de medici care nu cred în virus și nu cred nici în vaccin. Și asta din punctul meu de vedere este o rușine. Sunt extrem de convins că ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării. Am plătit un tribut destul de mare ca morți și totuși nu suntem băgați în seamă”, a spus medicul primar în chirurgie Iulian Preda.