spot_img
vineri, aprilie 18, 2025
AcasăLocal BTMajorare salarială solicitată de sindicaliştii din învăţământ

Majorare salarială solicitată de sindicaliştii din învăţământ

Conducerile Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” au depus ieri la Guvern petiţii semnate de 163.813 de salariaţi din învăţământ. Prin aceste semnături salariaţii îşi exprimă nemulţumirea faţă de nivelul de salarizare din sistem.

Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie”, au transmis iniţiatorii acestui demers. Sindicaliştii din educaţie solicită majorarea salariilor în cel mai scurt timp şi aplicarea integrală a Legii 153 din 2017 pentru toţi angajaţii din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2022. Mai mult, se solicită ca, la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela ca salariul profesorului debutant să reprezinte o pătrime din indemnizaţia Preşedintelui României.

Peste 2300 de semnături aparţin sindicaliştilor LSI

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI), a declarat că în numărul de semnături se regăsesc peste 2300 de semnături ale membrilor LSI. „Acţiunea asta era gândită mai demult, numai că a început criza politică şi nu aveam cui să ne adresăm. Deci este revendicarea noastră prin care solicitam ca începând cu 1 septembrie anul acesta să se pună în aplicare Legea 153, ştiind că în învăţământ, în primă fază, guvernul hotărâse devansarea aplicării în totalitate a Legii 153, data stabilită iniţial fiind 1 septembrie 2020. După aceea a fost amânată la 1 ianuarie 2021, încă o dată la 1 septembrie 2021 şi acum tot amânată este acea aplicare a legii. Practic, de unde era definită educaţia ca prioritate, văd că suntem băgaţi în aceeaşi oală cu toate domeniile”, a precizat Liviu Axinte.

Liderul LSI a explicat că revendicarea sindicaliştilor este în continuare aceea de aplicare a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cel târziu cu 1 ianuarie 2022. “Solicităm ca pentru învăţământ legea să se aplice integral, indiferent de ce decizii se iau faţă de celelalte domenii. Asta ar însemna un plus la salariu între 300 de lei şi 700 de lei brut.  Considerăm că această majorare nu înseamnă un efort financiar exagerat pentru că sunt făcute calcule şi suma nu este semnificativă, s-ar fi putut acorda chiar şi în acest an. Totodată, solicităm corectarea Legii 153 pentru că, aşa cum stabilite salariile, suntem defavorizaţi, având în vedere că nivelul salarial maxim din învăţământ este la 2,76 din 12”, a mai precizat Liviu Axinte.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
18.9 ° C
19.6 °
17.8 °
47 %
4kmh
4 %
vin
19 °
S
18 °
D
22 °
lun
24 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...