Sute de botoşăneni au participat astăzi la slujba oficiată la Mănăstirea Popăuţi, cu prilejul hramului. Slujba a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi. Cum biserica a fost neîncăpătoare, mulţi credincioşi au stat în curtea mănăstirii.
„Sfânta Liturghie este cea mai perfectă realizare pe care a putut-o omenirea lăsa, aici, pe pământ”
„Mulţumim bunului Dumnezeu că, cu toate că suntem păcătoşi, nu-i ascultăm poruncile, nu-i preţuim Sfintele Taine şi cuvintele Sfintei Scripturi, cu toate acestea, ne iubeşte atât de mult. Noi, creştinii, nici nu realizăm ce Dumnezeu bun avem. Apoi, mulţumim Sfântului Ierarh Nicolae, care de 525 de ani a primit şi cererea Voievodului Ştefan cel Mare, dar şi ascultarea de la Dumnezeu să stea în acest colţ de ţară şi să vegheze aici asupra inimilor lovite de tot felul de necazuri, a inimilor doritoare să se mântuiască. Îi mulţumim Sfântului Nicolae că ne rabdă şi pe noi, de 25 de ani, iată, de când s-a reînfiinţat mănăstirea, ne rabdă şi pe noi şi ne ajută în cererile noastre pe care le facem către bunul Dumnezeu”, a spus părintele Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi. În continuare, el i-a mulţumit Părintelui Mitropolit pentru purtarea de grijă, care se vede mai ales în ziua în ziua de hram, când a preferat să slujească la Botoşani „să ne aducă aminte că trebuie să cinstim cuvântul Sfintei Scripturi, să ne pocăim, să ne rugăm şi să preţuim Sfânta Liturghie”. „Îi mulţumim că ne-a rostit cuvânt de învăţătură, ne-a dezlegat cu dezlegarea cea mare arhierească şi a slujit Sfânta Liturghie împreună cu noi… Mulţumim şi fraţilor cântăreţi de la strană, care, în Duhul Sfântul Nicolae, au încercat să arate că ceea ce rămâne cu totul adevărat şi necontestat de nimeni este tocmai frumuseţea Sfintei Liturghii. Nimic nu o poate contesta şi nimic nu o poate nega, pentru că Sfânta Liturghie este cea mai perfectă realizare pe care a putut-o omenirea lăsa, aici, pe pământ”, a mai afirmat stareţul Mănăstirii Popăuţi.
„Întotdeauna creştinul, precum Sfântul Nicolae, caută dreptatea lui Dumnezeu”
ÎPS Teofan a mulţumit părintelui Ioan şi obştei Mănăstirii Popăuţi „pentru candela aprinsă, pentru untedelemnul din vas, pentru sarea din bucate, pentru lumina din oraş şi din mănăstire”. Înaltul Ierarh a arătat că slujitorii mănăstirii, împreună cu cei din bisericile de parohii încearcă să fie făclii în oraş pentru a orienta mersul „celor care au putere şi inimă şi curaj şi ochi să privească spre aceste lumini, să-şi lumineze cărarea, să fie cu mai multă putere pentru depăşirea obstacolelor, care, oricum, se aşază în viaţa noastră”. „Pacea Sfântului Nicolae, căci Nicolae înseamnă pace, pacea cerului să fie cu dumneavoastră, cu cei pe care-i purtaţi prin rugăciune în inimile dumneavoastră, prieteni, sau duşmani, cu cei de aproape şi cu cei de departe, pentru că întotdeauna creştinul, precum Sfântul Nicolae, caută dreptatea lui Dumnezeu, nu dreptatea noastră, iar dreptatea lui Dumnezeu se arată atunci când tu, deşi binecuvântezi, nu te superi când altul te blestemă. Dreptatea lui Dumnezeu se arată atunci când tu iubeşti şi în acelaşi timp îngădui şi ierţi când alţii te urăsc. Dumnezeu să vă binecuvânteze că al Său dar şi cu a Sa iubire de oameni, Amin!”, a spus ÎPS Teofan.
În finalul slujbei, au fost împărţite bucate tradiţionale. ÎPS Teofan i-a binecuvântat pe credincioşi, urându-le „Har şi pace” şi a împărţit dulciuri copiilor prezenţi la slujbă.