Astăzi, 6 decembrie, a fost prima zi în care elevii au trebuit să se prezinte la şcoală, după ce s-au testat acasă cu teste rapide de salivă, pentru depistarea infecţiei cu Covid-19. Elevii au primit testele săptămâna trecută şi se vor testa în familie, în fiecare zi de luni şi joi.
Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a declarat că prima zi de testare a elevilor a decurs fără evenimente deosebite.
„Testele nu trebuie privite ca o obligaţie, ci ca o facilitate. Sunt o măsură de siguranţă în plus. Avem instrucţiuni de folosire şi nu este complicat. Noi comunicăm cu doamna dirigintă şi am stabilit că doar în cazul copiilor care ies pozitiv anunţăm. Ceilalţi merg la şcoală, ceea ce înseamnă că nu au probleme”, a declarat mama unui elev de la Şcoala 11.
După ce cadrele didactice au refuzat categoric să se ocupe de testarea elevilor în şcoli, motivând că nu doresc responsabilităţi medicale, a venit şi rândul unor părinţi să refuze să facă testarea copiilor acasă. „Din păcate, aproximativ 8% dintre părinţi refuză testarea. Acesta este procentul estimat după discuţiile diriginţilor cu părinţii. Părinţii care refuză testarea nu sunt sancţionaţi deoarece legislaţia nu prevede nimic în acest caz”, a declarat Irina Telişcă.
În multe şcoli s-a stabilit ca părinţii să transmită rezultatul profesorului diriginte pe WhatsApp. În cazul în care testul iese pozitiv, atunci părintele trebuie să anunţe unitatea de învăţământ, iar responsabilul cu monitorizarea cazurilor de Covid din şcoală anunţă Direcţia de Sănătate Publică.
„Nimeni nu poate să ştie dacă într-adevăr toţi copiii sunt testaţi în familie. Trebuie însă să ne bazăm pe buna credinţă a părinţilor şi pe dorinţa tuturor ca şcoala să se facă în siguranţă, cu prezenţa elevilor în bănci. Copilul meu este vaccinat, poartă mască, deci nu cred că vor fi probleme”, a declarat mama unui elev de la Colegiul „AT Laurian”.
Pentru această săptămână elevii au primit două teste, urmând să primească încă două teste pe care le vor folosi săptămâna viitoare.
Inspectoratul Școlar Județean a primit prima tranșă de 150.000 de teste rapide, de salivă, pentru depistarea infecției cu Covid-19 în rândul elevilor botoșăneni. „Ne bazăm pe responsabilitatea părinţilor de a nu-şi trimite copiii bolnavi la şcoală, cel puţin din două motive: copiii bolnavi nu dau randament şcolar, iar boala se poate agrava. Trebuie să primeze interesul copiilor şi dreptul la sănătate al tuturor, chiar fără a menţiona posibilitatea de transmitere , în cazul bolilor contagioase, cum este şi cazul de faţă. Noi facem tot posibilul pentru a menţine şcolile deschise şi sigure, iar asta înseamnă personal şi elevi sănătoşi”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general.