Ziua Națională a României a fost marcată și la Darabani, unde oficialitățile orașului, profesori, copii, dar și simpli cetățeni s-au adunat la manifestările dedicate acestei zile. Evenimentul a debutat cu slujba religioasă care s-a desfășurat la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde un sobor de preoți condus de preotul Costică Pînzaru, a oficiat slujba de TeDeum și de sfințire a drapelului.
După acest moment a urmat un recital artistic susținut de copiii din Ansamblul „Stejărelul”, coordonat de profesorul Mirel Dascălu, cei mici interpretând diverse cântece patriotice. Apoi, toți cei prezenți s-au îndreptat către Monumentul Eroilor, unde și aici a fost oficiată o slujbă în care au fost pomeniți eroii dărăbăneni, urmând apoi un alt moment artistic dn partea Ansamblului „Stejărelul”. Preoții care au oficiat slujba au fost Costică Pînzaru, preotul din Darabani, Virgil-Sorin Buhaianu, preotul din Bajura, Nicodim Nichita, preotul din Teioasa și Vlad Drob, preotul din Lișmănița.
„România a creat condițiile prin jertfe mari pentru unire”
În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a fost prezent și profesorul de istorie Octav Teioșanu care a adresat câteva cuvinte despre semnificația acestei zile.
„România a creat condițiile prin jertfe mari pentru unire. Primul teritoriu care se unește cu țara a fost Basarabia, Sfatul Țării, la 27 martie 1918, proclamând cu 86 de voturi pentru și trei împotrivă. A urmat Bucovina, prin Hotărârea Congresului General al Bucovinei de la Cernăuți. rămas Transilvania, leagănul românismului, vatra dacismului. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, a hotărât prin cei 1228 de delegați și în prezența a 100.000 de români veniți din toate colțurile Transilvaniei, dar și ale României, să se unească cu țara. Astfel, ziua de 1 decembrie devine zi simbol al României”, a transmis Octav Teioșanu.
În final, a urmat momentul depunerii de coroane din partea Poliției Naționale, Poliției de Frontieră, ISU, Jandarmeriei, din partea Liceului „Dimitrie Cantemir” și a Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă”, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, Darabani, și din partea Consiliului Local.