Situație dramatică în județ, unde sute de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) trebuie să bată zeci de kilometri pentru a beneficia de o rețetă sau de asistență medicală primară. La rândul lor, sute de pensionari din poliție, jandarmerie, poliție de frontieră sau din rândul pompierilor , dar și rudele acestora, au rămas fără acces la serviciile medicale primare și trebuie să se adreseze Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Ploiești din cadrul MAI. Asta pentru că în județ există un singur Centru Medical care deservește întreg personalul MAI, centru care a rămas cu un singur medic.
„Până nu de mult, exista un al doilea medic, care se deplasa la anumite intervale de timp și la Dorohoi, doar că acesta s-a pensionat. Prin urmare, la Centrul Medical a rămas un singur medic, care va trebui să se ocupe de tot personalul MAI din județ și care își desfășoară activitatea doar în incinta Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ)”, a explicat Virgil Bordei, liderul județean al Confederației Sindicale „Meridian”. Așa se face că angajații MAI de la structurile din județ, dacă au nevoie de rețete sau de vreo trimitere la un consult de specialitate, ei trebuie să ajungă mai întâi la Botoșani.
Iar lucrurile nu se opresc aici pentru că, din cauza reducerii de personal din cadrul Centrului Medical, vor avea de suferit și cei trecuți în rezervă întrucât, deși sunt asigurați la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (Casa OPSNAJ), ei au rămas ai nimănui. Și asta pentru că singurul medic rămas în cadrul Centrului Medical Botoșani a decis să se ocupe numai de cadrele active. „Acest centru medical de la Botoșani aparține de Centrul Medical Ploiești și funcționează în regim de medic de familie, iar IPJ nu are nicio pârghie pentru a interveni în vreun fel în activitatea acestuia, nici măcar în ceea ce privește asigurarea cu personal medical. Prin urmare, toți cei care au fost înscriși pe listele medicului pensionat trebuie să se înscrie la un alt cabinet”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Foștii angajați ai structurilor MAI sunt însă revoltați de situația creată și spun că vor face sesizări inclusiv la conducerea MAI. „Este oribil ce se întâmplă. Cei din IPJ au preferat să se spele pe mâini, deși la mijloc este vorba și de asigurarea sănătății personalului propriu. Cum o fac? Nu înțeleg cum poți să lași atâția oameni de izbeliște. Ei ar fi trebuit să reacționeze primii, care să anunțe structurile superioare cu privire la situația creată”, a explicat Virgil Bordei.
Situația este dramatică pentru că, susține liderul de sindicat, mulți dintre actualii sau foștii angajați ai structurilor MAI suferă de boli cronice și au nevoie de tratament lunar, iar în cazul celor trecuți în rezervă singura soluție ar fi să se adreseze Centrului Medical de la Ploiești. „Și când vor primi rețetele?! Odată cu certificatul de deces?! Sunt oameni care mor, dacă nu își iau medicamentele timp de trei zile”, a adăugat Virgil Bordei.