luni, aprilie 7, 2025
AcasăLocal BTTratamente de mii de euro împotriva Covid zac în farmacia spitalului

Tratamente de mii de euro împotriva Covid zac în farmacia spitalului

Unul dintre cele mai apreciate, şi considerate a fi eficiente, tratamente împotriva Covid19 stă nefolosit în farmacia spitalelor botoşănene. Potrivit autorităţilor sanitare, doar trei pacienți de la Spitalul Județean Mavromati au beneficiat de el până joi, 25 noiembrie 2021.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, două unități sanitare din judeţ au primit anticorpi monoclonali. Este vorba despre Spitalul Județean „Mavromati” și Spitalul Municipal Dorohoi, care au primit, în total 30 de astfel de tratamente.

În timp ce la Spitalul Județean au beneficiat de acest tratament trei pacienți cu vârste între de 50 şi 85 de ani, la unitatea din Dorohoi medicamentul nu a folosit încă. Asta pentru că botoșănenii infectați vin prea târziu la spital, iar anticorpii monoclonali se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele zile de la debutul simptomelor. „La Dorohoi încă nu s-a administrat la niciun pacient. În general pacienții vin târziu, depășesc cele șapte zile, perioada în care ar putea primi anticorpi monoclonali şi nu li se mai poate administra”, a spus medicul Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

Medicul este cel care decide schema de tratament, care este diferită de la o persoană la alta. Medicația și tot ce înseamnă conduita terapeutică sunt decise de medicul curant.
Astfel, potrivit prospectului, anticorpii monoclonali se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Anticorpii monoclonali se administrează în funcție de recomandările fiecărei firme producătoare într-o doză unică sau în patru doze. Un astfel de tratament costa aproximativ 8.000 de euro, dar toți pacienții declarați eligibili beneficiază de el gratuit.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
52 %
4kmh
73 %
lun
4 °
mar
8 °
mie
7 °
J
6 °
vin
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se întoarce iar primăvara un pic, după aia vine vara direct.

EDITORIAL

Miliarde de pixeli sunt risipiți în toate mediile electronice pe ce spun și fac cei 11 candidați la președinție. Sunt întorși pe toate fețele,...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbații sunt porci, mișei, Îmi spunea, justificat, Pentru că amanții ei O înșală nencetat... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...