Unul dintre cele mai apreciate, şi considerate a fi eficiente, tratamente împotriva Covid19 stă nefolosit în farmacia spitalelor botoşănene. Potrivit autorităţilor sanitare, doar trei pacienți de la Spitalul Județean Mavromati au beneficiat de el până joi, 25 noiembrie 2021.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, două unități sanitare din judeţ au primit anticorpi monoclonali. Este vorba despre Spitalul Județean „Mavromati” și Spitalul Municipal Dorohoi, care au primit, în total 30 de astfel de tratamente.
În timp ce la Spitalul Județean au beneficiat de acest tratament trei pacienți cu vârste între de 50 şi 85 de ani, la unitatea din Dorohoi medicamentul nu a folosit încă. Asta pentru că botoșănenii infectați vin prea târziu la spital, iar anticorpii monoclonali se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele zile de la debutul simptomelor. „La Dorohoi încă nu s-a administrat la niciun pacient. În general pacienții vin târziu, depășesc cele șapte zile, perioada în care ar putea primi anticorpi monoclonali şi nu li se mai poate administra”, a spus medicul Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.
Medicul este cel care decide schema de tratament, care este diferită de la o persoană la alta. Medicația și tot ce înseamnă conduita terapeutică sunt decise de medicul curant.
Astfel, potrivit prospectului, anticorpii monoclonali se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.
Anticorpii monoclonali se administrează în funcție de recomandările fiecărei firme producătoare într-o doză unică sau în patru doze. Un astfel de tratament costa aproximativ 8.000 de euro, dar toți pacienții declarați eligibili beneficiază de el gratuit.